eur:
400.37
usd:
369.8
bux:
74127.83
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Bécs, 2018. március 13.Herbert Kickl osztrák belügyminiszter bécsi sajtóértekezlete 2018. március 13-án. Kickl bejelentette, hogy felfüggesztette hivatalából Peter Gridlinget, az állambiztonsági és terrorelhárítási hivatal igazgatóját, akivel szemben vizsgálatot folytat az államügyészség gazdasági és korrupcióellenes részlege. (MTI/EPA/Alex Halada)
Nyitókép: ALEX HALADA

Egyre élesebb a szópárbaj Ausztriában a Szabadságpárt és a Néppárt elnöke között

Példa nélküli és nem épp az esetleges együttműködés esélyét jelző üzengetés zajlik a parlamenti választásokon első és második helyen végzett osztrák parlamenti párt vezetője között.

Kedden a még hivatalban lévő Karl Nehammer kancellár, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke üzente meg a radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének, hogy egy általa irányított párttal nem hajlandó koalícióra lépni. Egy nappal később az FPÖ elnöke válaszolta azt, hogy Nehammerből a "sértett választási vesztes" beszél.

A rendkívüli szópárbaj hátterében az államfő múlt heti döntése áll. Alexander Van der Bellen ugyanis nem volt hajlandó kormányalakítási megbízást adni a a parlamenti választásokat nagy fölénnyel megnyerő FPÖ elnökének, Herbert Kicklnek. Ehelyett a parlament pártok vezetőit bízta meg azzal, hogy egymással konzultálva ők maguk keressék a megoldást. Van der Bellen péntekig adott határidőt erre.

A konzultációk sorát Kickl és Nehammer párbeszéde nyitotta meg, az üzengetés közöttük azonban már egy nappal korábban megkezdődött. A Szabadságpárt elnöke ugyanis nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a győztes párt vezetőjeként határozott igényt tart a kormányalakításra, de jelezte azt is, hogy koalíciós partnerként csakis a Néppárt jöhet szóba. Egyben pedig felszólította a pártelnök-kancellárt, hogy változtassa meg ezzel kapcsolatos, korábban hangoztatott elutasító álláspontját.

A válasz már kettejük konzultációja után Karl Nehammer rendkívüli sajtótájékoztatója volt. Ennek során megerősítette, hogy a Kickl vezette Szabadságpárttal a Néppárt nem hajlandó partneri szerepet vállalni. Mindehhez hozzátette, hogy nem magával az FPÖ-vel, hanem Kickllel van a baja. Egy általa vezetett koalícióban a Néppárt nem hajlandó "másodhegedűs" szerepet vállalni. Indoklásul azt hozta fel, hogy nem osztja a Szabadságpárt szélsőjobboldali vezetőjének a demokráciáról vallott felfogását.

Nehammer üzenetére Herbert Kickl ugyancsak rendkívüli nyilatkozatban válaszolt, és a nyilvánosság elé tárta kettejük előző napi beszélgetésének részleteit is. A Szabadságpárt vezetője a kancellárt támadta, azzal vádolva őt, hogy egy "sértődött választási vesztes" beszél belőle. Azt ő rótta fel az ÖVP elnökének, hogy

nem Ausztria, hanem csakis saját, illetve pártja érdekeit tartja szem előtt.

Előző nap Kicklt vádolva Nehammer szinte szó szerint fogalmazott így.

A Szabadságpárt elnöke szerint a kancellár "elakadt a választási kampány retorikájában", egyidejűleg megerősítette azt a hét elején már hangoztatott álláspontját is, hogy a két párt között lehetséges a szakmai együttműködés, az csupán "akarat kérdése". Ő maga – mint fogalmazott – kezet nyújtott Nehammernek az együttműködés érdekében, a kancellár azonban semmi áron nem hajlandó erre.

A Szabadságpárt elnöke különösnek nevezte azt is, hogy Nehammer közvetlenül kettejük találkozója után szinte azonnal nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a koalícióban nem kíván "alárendelt" szerepet vállalni. Kickl meggyőződését fejezte ki, hogy a kancellár már az előtt rendelkezett a nyilatkozattal, hogy az államfő unszolására tárgyalóasztalhoz ültek volna. Mindennek ellenére úgy vélekedett, hogy kettejük találkozója nem volt teljesen hiábavaló, segített abban, hogy tisztán lásson.

Tény az, hogy – mint hangsúlyozta – a választásokon az FPÖ nyert, az ÖVP pedig veszített. Ugyanakkor ismét szorgalmazta a két párt közötti tárgyalásokat, és bemutatta az ÖVP-vel való esetleges koalíció tervét is.

Kérdésre válaszolva a Der Standard szerint kijelentette, hogy az ÖVP és a szociáldemokrata SPÖ, valamint a kis parlamenti párt, a NEOS hármas koalíciója esetén ellenzékben folytatnák a munkát.

A rendkívüli konzultációk Karl Nehammer és az SPÖ-elnök, Andreas Babler tárgyalásaival folyatódtak, majd elvileg Herbert Kickl is találkozott volna a szociáldemokraták elnökével, de ezt az FPÖ-elnök kérésére – betegsége miatt – péntekre halasztották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Az IMF vezetője szerint a magas adósság és az alacsony növekedés továbbra is a világgazdaság fő kihívásai. Kristalina Georgieva figyelmeztetett a nemzetközi kereskedelem korlátozásának veszélyeire, és aggodalmát fejezte ki a geopolitikai feszültségek miatt. Az IMF és a Világbank közelgő éves ülésén a globális gazdasági kilátások, a szegénység felszámolása és a zöld átállás lesznek a fő témák - írja a CNBC.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×