eur:
401.75
usd:
369.32
bux:
75268.51
2024. október 16. szerda Gál
Nyitókép: BoliviaInteligente/Unsplash

Döntött az Európai Bizottság az X sorsáról

Az X online közösségimédia-hálózati szolgáltatása nem minősül alapvető platformszolgáltatásnak, azaz a digitális piacokról szóló szabályozás (DMA) szerint meghatározott kapuőrnek - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Az Európai Bizottság májusban mélyreható piaci vizsgálatot indított az X-szel kapcsolatban a platform szabályozási státuszának meghatározására annak érdekében, hogy az X méreténél fogva mentesülhet-e szigorúbb versenyszabályok hatálya alól.

A vizsgálat a platform önértékelése alapján indult, miután a vállalat bejelentette, hogy a digitális piacokról szóló szabályozás (DMA) értelmében potenciálisan úgynevezett kapuőrnek számít. A bejelentéssel együtt az X ellenérveket is benyújtott, amelyekben kifejtette, hogy véleménye szerint miért nem minősül közösségimédia-hálózati szolgáltatása a vállalkozások és a fogyasztók közötti kapuőrnek, még akkor sem, ha megfelel a DMA-ban meghatározott küszöbértékeknek.

Az érvek alapos értékelését követően, és a digitális piaci tanácsadó bizottsággal folytatott konzultációt követően az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az X valóban nem minősül kapuőrnek a közösségimédia-hálózati szolgáltatása tekintetében. A vizsgálat feltárta ugyanis, hogy

az X nem fontos átjáró az üzleti felhasználók számára a végfelhasználók eléréséhez.

Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri az X piaci alakulását e szolgáltatással kapcsolatban - közölték.

A digitális piacokról szóló szabályozás szerint az "alapvető platformszolgáltatásokat" nyújtó, kapuőrnek nyilvánított vállatoknak fel kell számolniuk azokat a zárt technológiai rendszereiket, melyek a fogyasztókat egyetlen vállalat, főként saját termékei vagy szolgáltatásai használta felé terelik. A szabályozás előírja, hogy a vállalatoknak lehetővé kell tenniük, hogy "ingyenesen tereljék" a felhasználókat alkalmazásboltjain kívüli ajánlatokhoz. A szabályozás célja, hogy a tartalom moderálása lehetővé tegye a tisztességes versenyt és megkönnyítse a fogyasztók számára a szolgáltatások közötti váltást.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború
Tudósítónktól

Robert Fico szerint hamarosan véget érhet az ukrajnai háború

A szlovák kormányfő úgy véli, közeledik az ukrajnai háború vége. Szerinte elmozdulás várható, és várja, mit mond ezzel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács brüsszeli ülésén. „El kell felejteni azt a lehetőséget, hogy az oroszok kivonulnak a Krímről, vagy Donyeck és Luhanszk térségéből” – jegyezte meg a miniszterelnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×