eur:
400.27
usd:
366.86
bux:
74729.51
2024. október 15. kedd Teréz
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és Kína közötti kapcsolatok stratégiájának szükszégsségéről rendezett vitán az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. április 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Egy német lapban támadja Orbán Balázs Ursula von der Leyent

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója szerint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen személyes felelősséget visel az ukrajnai válságért. Orbán Balázs ezt a Berliner Zeitung számára nyilatkozta.

Magyarország éles támadást intézett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ellen, őt teszi felelőssé az EU sikertelen Ukrajna-stratégiájáért – írja a Berliner Zeitung alapján az atv.hu.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a német lapnak elmondta, hogy von der Leyen személyesen felelős a helyzetért, amelyben százezrek haltak meg, milliók váltak földönfutóvá, és Ukrajna jelentős területeket veszített el.

Hangsúlyozta: Magyarország már a háború kezdetén jelezte, hogy a konfliktus nem oldható meg a csatatéren, és minél hamarabb kell visszatérni a tárgyalásokhoz.

A cikk szerint Orbán Balázs kifejtette, hogy míg az európai mainstreem elit úgy gondolja, minél tovább tart a konfliktus, annál jobb Ukrajnának és Európának, Magyarország ezzel szemben nem enged álláspontjából, amely a békét és a tárgyalásokat helyezi előtérbe.

A magyar kormány 90 százalékos lakossági támogatottsággal rendelkezik ebben a kérdésben, és elvárás, hogy ezt az álláspontot minden EU-s szinten képviselje. Orbán reméli, hogy az amerikai és európai választások után lehetőség nyílik a tárgyalások újrakezdésére és egy tartós békeszerződés elérésére.

A berlini lap emlékeztet, hogy az Európai Parlamentben nemrégiben éles vita zajlott Orbán Viktor és von der Leyen között, ahol a magyar kormányfő is visszavágott a Bizottság elnökének kritikájára.

Orbán Balázs szerint von der Leyennek semleges és bürokratikus szerepet kellene betöltenie, nem pedig ideológiai alapon támadnia egy tagállamot. Ezzel aláássa a saját hitelességét és az EU működését. Orbán úgy véli, ha az EU vezetési stílusa és hangneme nem változik, Európa nehéz időszak elé néz, és az EU-s intézmények nem lesznek képesek megoldani a felmerülő problémákat.

Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×