eur:
401.41
usd:
367.39
bux:
0
2024. október 14. hétfő Helén
Épül a világ legnagyobb rohamhajója, a kínai Type 076.

Igazi tengeri szörnyeteget villantott a kínai haditengerészet

Az ázsiai nagyhatalom rohamtempóban építi a világ legnagyobb, partraszállást segítő hajóját, amely helikopterek és a kétéltű csapatok mellett már jelentős számú drónt is szállít majd.

Egyre gyorsabban ölt formát a kínai rohamhajók új típusa, amelyek már drónokkal megerősített repülőegységet vesznek majd a fedélzetükre – írja a The War Zone. A Nyugaton Yulan-osztálynak nevezett kategória első egységét, a Type 076-ot a Sanghaj partjai előtt található Csangsi-szigetén építik.

Az úszó támaszponton – a brit repülőgép-hordozókhoz hasonlóan – a fedélzet menetirány szerinti jobb oldalán (starboard) két különálló felépítmény található. A szigetek egyike a hajó vezetésével és védelmével foglalkozó egységnek, míg a másik a légi irányításnak ad helyet. A korábbiaknál nagyobb létszámot befogadó repülésirányító részből a szakértők arra következtetnek, hogy valószínűleg jelentős számú harci drón fog állomásozni a hadihajón.

A brit haditengerészet jellegzetes kialakítású repülőgép-anyahajója, a HMS Queen Elizabeth. Forrás: Wikipédia
A brit haditengerészet egyik, jellegzetes kialakítású repülőgép-anyahajója, az HMS Queen Elizabeth. Forrás: Wikipédia

A kínai hajó különlegessége még az is, hogy a hasonló hordozókhoz képest sokkal szélesebb repülőfedélzettel rendelkezik, amelyen katapultos indítóberendezés, valamint a leszálló gépeket fékező rendszer is működik. A portál által megkéredzett szakértők szerint ezek mind arra utalnak, hogy a Type 076 elsődleges feladata a partraszálló műveletek légi támogatása vagy akár önálló csapásmérés lesz, méghozzá főleg távirányítású robotrepülőgépekkel.

Mindezeken túl az új rohamhajót – régebbiektől eltérően – már két repülőgéplifttel látták el. Ezekkel lehet majd gyorsan mozgatni a repülőfedélzet és az alatta lévő hangárok között a helikoptereket vagy éppen a jókora méretű drónokat. Az internetes szaklap szerint egyelőre nincs nyoma annak, hogy az új rohamhajó orrát síugrósánchoz hasonlóan akarnák kialakítani, ami a rövid úton felszálló és helyben leszálló gépeket üzemeltető hordozók egyik sajátossága. A minden bizonnyal elektromágneses katapult ugyanis feleslegessé teszi ezt, és egyébként is sokkal hatékonyabb főleg a drónok indításakor – teszi hozzá az angol nyelvű szaklap.

Amúgy a Type 076 igen méretes tengeri jármű a maga 263 méternyi hosszával és 43 méteres szélességével. Nagyobb, mint a Népi Felszabadító Hadsereg hadiflottájában szolgáló három, Type 075 partraszállást támogató hajó, de kisebb mint a legújabb kínai repülőgép-hordozó, a Type 003 Fujian, amely 316 méter hosszú és majdnem 84 méter széles. Csak összehasonlításul: az amerikai Wasp osztály hajói 257 méter hosszúak, és alig 32 méter szélesek, míg a francia Mistral típusú hordozók csak 199 méteresek az orrtól a tatig és ugyancsak 32 méter a legszélesebb pontjuk.

Nyugati felderítő műholdak júniusban fedezték fel néhány, GJ-11 "Éles Kard" típusú robot makettjét, alig két kilométerre az épülő új, Type 076-tól. Ráadásul a drónok utánzatait egy olyan létesítménynél fotózták le, amely nagyon hasonlít a hordozó fedélzetéhez. Feltehetően azt gyakorolják velük, hogy miként lehet a robotokat mozgatni a hajón.

Kínai GJ-11-es lopakodó drónok makettjei, egy repülőgép-hordozó hajó fedélzetét utánzó építményen. A kép a Sanghajhoz közeli Csangsi-szigetén készült. Forrás:  Google Earth
Kínai GJ-11-es lopakodó drónok makettjei, egy repülőgép-hordozó hajó fedélzetét utánzó építményen. A kép a Sanghajhoz közeli Csangsi-szigetén készült. Forrás: Google Earth

A jövőben valószínűleg a GJ-11 lesz majd a kínai haditengerészet egyik legfontosabb drónja, amely a felderítésen, lehallgatáson és radarzavaráson kívül még sok másra is használható. Például arra, hogy a hajók elleni ballisztikus rakéták számára céladatokat gyűjtsön, és a robbanófejeket vezérelje a becsapódás előtti másodpercekben.

Egyelőre azonban több az új hajóval kapcsolatos kérdés, mint a válasz. Ám a Type 076 építése olyan bámulatos tempóban halad, hogy hamarosan már a tengeri próbák is elkezdődhetnek. Ekkor fog kiderülni, hogy valójában milyen konkrét feladatokra szánják a kínai haditengerészet vezetői a hordozót. Illetve az is a tesztek után válik majd egyértelművé, hogy milyen típusú légi járművek vagy drónok alkotják a hajó csapásmérő erejét, és mindezt hány fős személyzet fogja üzemeltetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×