eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Taiwan and China flags painted on the concrete wall
Nyitókép: Tomas Ragina/Getty Images

Peking: Tajvan nem rendelkezik úgynevezett szuverenitással

A Kína szerint nem létező ország nemzeti ünnepét beárnyékolja a két ország rossz kapcsolata.

Kína újabb kereskedelemkorlátozó intézkedések bevezetésének a lehetőségit vizsgálja Tajvannal szemben – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szombaton, két nappal azután, hogy Peking elítélte Laj Csing-tö tajvani elnök beszédét.

Az államfő csütörtökön Tajvan nemzeti ünnepe alkalmából tartott beszédében egyebek között arról beszélt, hogy Kínának nincs joga Tajvan képviseletére, mivel "nem alárendeltjei egymásnak".

A tajvani elnök hangsúlyozta, hogy kész "ellenállni az annexiónak" vagy a tajvani szuverenitás megsértésének. Ugyanakkor hozzátette: kormánya továbbra is támogatni fogja a Tajvan és Kína közötti párbeszédet és cserekapcsolatokat, mivel a Tajvani-szoroson átívelő béke és stabilitás fenntartására törekszik.

Szombaton a kínai kereskedelmi minisztérium honlapjára föltett közlemény hangsúlyozza, hogy a tajvani kormányzó párt nem tett semmilyen gyakorlati intézkedést a szárazföldi Kínára vonatkozó "kereskedelmi korlátozások" feloldására és azért, hogy az illetékes kínai osztályok további intézkedések meghozatalát tanulmányozzák a szárazföldi Kínával szembeni tajvani kereskedelmi akadályok alapján.

Még csütörtökön, a tajvani elnök beszédének elhangzása után a kínai külügyminisztérium leszögezte, hogy Tajvan "nem rendelkezik úgynevezett szuverenitással", mivel Kína része, és hangsúlyozta, hogy Laj Csing-tö a Peking és Tajpej közötti történelmi kapcsolatok "szándékos megszakítására" törekszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata

2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata

2025 ünnepnapok terén is tervezést igényel, ezért ideje ismét szemügyre venni az év legfontosabb táblázatát, amely segítséget nyújthat a szabadnapok 2025-ös megtervezésében. Összeszedtük, mikor lesznek ünnepnapok és hosszú hétvégék 2025-ben, illetve mikor esnek ünnepnapok 2025-ben hétvégére. Hány háromnapos és négynapos hosszú hétvége lesz? Hányadikára esnek a húsvéti ünnepek? Milyen napokra esik karácsony 2025-ben? Itt minden kérdésre választ találsz, ami 2025 ünnepnapjait és 2025 hosszú hétvégéit illeti.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×