eur:
401.33
usd:
366.31
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
2019. december 19-én Luxembourgban készített kép Európai Unió Bíróságának, a Curiának a bejáratáról. A bíróság 2020. július 16-án érvénytelenítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő adatvédelmi megállapodást. A Facebook közösségi portált érintő ítéletében a luxembourgi székhelyű uniós bíróság kimondta, hogy a nemzeti törvényhozóknak szigorúbb intézkedéseket kell tenniük a felhasználói adatok továbbítása terén a magánélet védelme érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Kereskedelmi megállapodásokat semmisített meg az EU bírósága

Az uniós bíróság érvénytelennek nyilvánította az EU és Marokkó közötti, Nyugat-Szaharára vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat.

A luxemburgi székhelyű uniós bíróság pénteken közzétett határozatában megállapította, hogy az Európai Bizottság megsértette a nyugat-szaharai nép önrendelkezési jogát azzal, hogy kereskedelmi megállapodásokat kötött Marokkóval.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen az annak függetlenségéért küzdő Polisario Front mozgalom kikiáltotta a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával.

Az EU 2019-ben halászati és mezőgazdasági megállapodásokat kötött Marokkóval, amelyek a Nyugat-Szaharából származó termékekre is kiterjedtek.

A bíróság pénteki ítélete szerint "a nyugat-szaharai nép beleegyezése a megállapodás végrehajtásába a feltétele azon határozatok érvényességének, amelyekkel az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács az EU nevében jóváhagyta az egyezményt."

A határozat hozzáteszi: habár az Európai Bizottság folytatott konzultációkat a megállapodás megkötését megelőzően, ez a folyamat azonban "nem a nyugat-szaharai népet vonta be, hanem az ott jelenleg tartózkodó lakosokat, függetlenül attól, hogy a nyugat-szaharai néphez tartoznak-e vagy sem." Mivel e nép jelentős része jelenleg e területen kívül él, ez a konzultációs eljárás nem volt alkalmas arra, hogy megállapítsa nyugat-szaharai nép beleegyezést a kereskedelemi egyezménybe - olvasható a határozatban.

A bíróság azt is kimondta, a Nyugat-Szaharában termelt paradicsom és dinnye címkézése során az eredeti származási helyet kell feltüntetni. "A címkézésen kizárólag Nyugat-Szaharát lehet feltüntetni ezen áruk származási országaként, kizárva minden Marokkóra való utalást, hogy elkerülhető legyen a fogyasztók megtévesztése" - mondta ki a bírósági határozta.

Címlapról ajánljuk
Christian Lindner FDP-elnök: bátorság kell a következtetések levonásához, ha a koalíció eléri a lehetséges határokat

Christian Lindner FDP-elnök: bátorság kell a következtetések levonásához, ha a koalíció eléri a lehetséges határokat

A főszereplők közül lassan egyedül Olaf Scholz kancellár bízik abban, hogy mandátuma végéig, azaz a jövő őszi parlamenti választásokig hatalmon marad az általa vezetett hárompárti kormánykoalíció. A Zöldek Pártja a rohamos tekintélyvesztés miatt súlyos vezetési válsággal küzd, a koalíció legkisebb pártjában, az FDP-ben pedig immár a parlamenti jövő a tét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Gyenge hét után próbálnak javítani az amerikai tőzsdék

Gyenge hét után próbálnak javítani az amerikai tőzsdék

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×