eur:
400.88
usd:
363.69
bux:
72715.59
2024. október 3. csütörtök Helga
Hezbollah harcosok Libanonban.
Nyitókép: Forrás: X / Sulaiman Ahmed

Libanon szerint a megölt Hezbollah-vezér beleegyezett egy tűzszünetbe

A libanoni külügyminiszter azt nyilatkozta, nem sok hiányzott ahhoz, hogy három hetes tűzszünetet kössön Izrael és a Hezbollah.

Abdallah Bou Habib szerint az amerikaiak és a franciák is azt mondták a libanoni vezetésnek, hogy Benjamin Netanjahu is belement a megállapodásba – írja a The Guardian Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter közlésére hivatkozva. A brit újság cikkét idéző hvg.hu szerint halála előtt néhány nappal a Hezbollahot vezető, Haszan Naszrallah ugyancsak beleegyezett a tűzszünetbe.

„Libanon hajlandó volt megkötni a tűzszünetet. A parlament elnöke, Nabih Berri tárgyalt a Hezbollahhal, és utána tájékoztattuk az amerikaiakat és a franciákat is a történtekről. Ők azt közölték velünk, hogy Netanjahu úr is egyetértett azzal a közleménnyel, amit a két elnök (Biden és Macron) közösen hoztak volna nyilvánosságra” – jelentette ki Habib. A tárcavezető szerint a Fehér Ház egyik vezető tanácsadója, Amos Hochstein utazott volna Libanonba megtárgyalni a 21 napra tervezett tűzszünet részleteit.

„Azt mondták, hogy Netanjahu beleegyezett és mi is megszereztük a Hezbollah jóváhagyását, azt viszont maguk is látják, hogy mi történt azóta” – jelentette ki a libanoni politikus.

Mint arról korábban beszámoltunk, Haszan Naszrallahhal pénteken végzett egy izraeli légicsapás, majd a rá következő hét elején az izraeli szárazföldi erők benyomultak Libanon területére.

Címlapról ajánljuk
A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×