eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga
Az izraeli légierő egyik F-35-ös vadászbombázója repül a teliholddal a háttérben az izraeli-libanoni határ felett 2024. február 22-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

A magyaroknak is el kell hagyniuk Libanont - a nap hírei

Fokozódik a háborús feszültség a Közel-Keleten, Libanon azonnali elhagyására szólította fel a magyar állampolgárokat a külügyi tárca. Másfél éves mélypontjára került a forint. Bírósági szakaszba léphet a magyar szuverenitásvédelmi törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárás.

Libanon soron kívüli elhagyására szólította fel a magyar állampolgárokat a Külügyminisztérium konzuli szolgálata. Arra kérték az érintetteket, ezt addig tegyék meg, amíg még működnek a libanoni kereskedelmi járatok. Azt is javasolják, hogy kövessék figyelemmel a konzuli szolgálat honlapját, ahol a Libanonra vonatkozó utazási tanácsokat folyamatosan frissítik, illetve töltsék le a Konzinfo Utazom mobilalkalmazást a gyorsabb tájékoztatás érdekében.

Franciaország és Izrael kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott az Izrael területe elleni iráni rakétatámadás miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A világszervezet főtitkára kijelentette, véget kell vetni a szemet szemért alapú erőszak halálos körforgásának a Közel-Keleten. António Guterres elítélte Irán kedden végrehajtott rakétatámadását. A portugál politikust nem sokkal korábban a zsidó állam kitiltotta a területéről, mert nem ítélte el egyértelműen a történteket.

Önmérsékletre és a harcok azonnali beszüntetésére szólította fel a Közel-Keleten szemben álló feleket az Európai Unió és Oroszország. Olaf Scholz német kancellár a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel. Az iráni külügyminiszter azt közölte: az Izrael elleni rakétatámadást befejezték, viszont egy esetleges izraeli válaszcsapásra, még keményebben reagálnak. Eközben az izraeli hadsereg folytatta a szárazföldi hadművelet Libanonban.

Több lövést adtak le Izrael stockholmi nagykövetségére, sérülés nem történt, az ügyben büntetőeljárás indult - közölte a svéd rendőrség. Az eset azután történt, hogy éjjel két robbanást jelentettek a dániai izraeli nagykövetség közelében, Koppenhága külvárosában. Dániában három svéd állampolgárt vett őrizetbe a rendőrség.

Magyarország elutasítja, hogy az Európai Unió katonai tanácsadókat küldjön Ukrajnába a kiképző művelet koordinálására - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: az Európai Unió külügyi szolgálatát a javaslat átdolgozására kérte a magyar kormány.

Újabb 10 Gidrán harcjármű érkezik Tatára – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium. Az új eszközöket a honvédség megújuló tüzérségének katonái veszik birtokba. A tájékoztatás szerint Magyarország összesen 300 Gidránt szerez be a Haderőfejlesztési Program részeként.

Romániában 4 vadászgép szállt fel, miután orosz drónok ukrán civil kikötőket támadtak a határon. A radarok adatai szerint a hajnali légitámadásban az orosz drónok nem hatoltak be a román légtérbe.

Másfél éves mélypontjára került a forint, már 400 forint felett jár az euró árfolyama. A Portfolio azt írja: a hazai fizetőeszköz árfolyama a Fed jelzései után, valamint a közel-keleti fejlemények hatására kezdett el zuhanni. Legutóbb március 13-án volt ilyen gyenge a forint.

Bírósági szakaszba léphet a magyar szuverenitásvédelmi törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárás – értesült az Európai Bizottság döntéséről a Népszava. A lap úgy tudja, a brüsszeli testület azt nem kéri, hogy az Európai Unió Bírósága az ítéletig helyezze hatályon kívül a törvény alkalmazását. A döntést várhatóan holnap hozzák nyilvánosságra, jogerős ítéletre pedig előreláthatólag másfél-két évet kell várni.

Lezárult az osztrák Strabag tulajdonrészének felvásárlása, csütörtöktől a magyar állam a GySEV kétharmados többségi tulajdonosa - írta közösségi oldalán az építési és közlekedési miniszter. Lázár János összeget nem közölt.

Több mint 3 ezer vállalkozásnak küld tájékoztatást hibás számlaadat-szolgáltatás vagy az áfabevallás miatt holnap az adóhivatal. Az érintettek így lehetőséget kapnak a hiba javítására. Aki ezt elmulasztja, akár 1 millió forintos bírságot is kaphat.

A frakcióvezetőkkel egyeztetett a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülése előtt Városházán a főpolgármester. A megbeszélésen részt vett a Fidesz-KDNP, a Kutyapárt, a DK, a Tisza Párt és a Vitézy Dávid-LMP képviselője is. Vitézy Dávid szerint nem történt érdemi előrelépés, a közös megbeszélésen sem egyeztek meg főpolgármester-helyettesben.

A fogdából hívta össze az óbudai önkormányzat alakuló ülését a DK-s polgármester – értesült a 444.hu. A Kiss László által szignált meghívóban javaslatot is tett az alpolgármesterek személyére, de az egyelőre nem derült ki, kiket javasolt. Egyik alpolgármestere, Czeglédy Gergő vesztegetés gyanújával szintén letartóztatásban van.

Rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az új gépjárműveket értékesítő kereskedőknél a nemzetgazdasági miniszter. A fogyasztóvédelmi hatóság és a kormányhivatalok egyaránt észlelték, hogy az új autókat értékesítő vállalkozások számtalan esetben alkalmaznak tisztességtelen általános szerződési feltételeket.

A nyári ludak után házi baromfiban is megjelent itthon a madárinfluenza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma a Békés vármegyei Füzesgyarmaton mutatta ki a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát. A 25 ezres pecsenyekacsa állomány felszámolása folyamatban van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×