eur:
401.62
usd:
364.03
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga
Kémkedés
Nyitókép: Getty Images / RunPhoto

A közösségi médiában toboroz kémeket az amerikai hírszerzés

Az oroszországi toborzás után most három másik országban is informátorokat keres a CIA. Észak-Korea nagy falat lesz, mert az emberek nagy részének nincs internete.

Az Egyesült Államok egyik legfontosabb hírszerző szerve, a CIA informátorok toborzásába kezdett Kínában, Iránban és Észak-Koreában. A szervezet szerdán mandarin, perzsa és koreai nyelvű üzeneteket tett közzé közösségi oldalain, az érdeklődőktől pedig azt kérte, hogy biztonságos csatornákon (VPN, Tor) vegyék fel velük a kapcsolatot – írja a BBC cikke nyomán a hvg.hu.

A felhívást az X-en, a YouTube-on, az Instagramon, a Telegramon, a LinkedInen, valamint a dark weben tették közzé, ezekben a jelentkezők nevét, tartózkodási helyét és elérhetőségét kérték. A CIA korábban már

Oroszországban is indított egy ilyen kampányt, amit sikeresnek ítélhettek, így nyitottak a többi diktatúra felé.

Mason Richey, a szöuli Hankuk University of Foreign Studies nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó docense a lapnak azt mondta, kérdéses, mennyire lesz sikeres a projekt mondjuk Észak-Koreában, ahol a lakosság nagy részének nincs internetelérése. Úgy véli, talán azok között az üzletemberek között találhatnak új informátorokat az amerikaiak, akik átléphetik az ország határát, és hozzáférhetnek a VPN-hez.

Kínával kapcsolatban David Cohen, a CIA igazgatóhelyettese a Bloombergnek azt mondta, hogy rengeteg olyan ember lehet, akik nem kedvelik a fennálló rezsimet, és hajlandók együtt dolgozni velük. Liu Pengyu, a kínai nagykövetség szóvivője úgy nyilatkozott a toborzásról, hogy az USA dezinformációs kampányba kezdett, de elkerülhetetlenül kudarcra van ítélve minden olyan terv, ami éket akar verni a kínai nép és a Kínai Kommunista Párt közé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Visszaütötték a forintot, 401 felett ragadt az euró

Visszaütötték a forintot, 401 felett ragadt az euró

Csütörtökön újabb másfél éves mélypontra esett a forint az euróval szemben 402-nél, majd erősödni tudott, de a nap végén újra visszaütötték 401 fölé. Közben a dollár egy váratlanul erős amerikai adatra még tovább erősödött, így vele szemben a forint kéthavi mélypontra esett. A forint árfolyamának alakulása fontos témája lesz a Portfolio gazdasági csúcskonferenciájának, amelyre itt tudsz jelentkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×