eur:
395.95
usd:
354.5
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a Joe Biden amerikai elnök által kezdeményezett, Ukrajna támogatását célzó nemzetközi nyilatkozat elfogadása alkalmából New Yorkban 2024. szeptember 25-én. A mintegy 30 ország vezetője által elfogadott nyilatkozatban a vezetők kötelezettséget vállaltak az Oroszországgal hadban álló Ukrajna újjáépítésére, valamint rövid és hosszú távú pénzügyi szükségleteinek biztosítására. A négy pontból álló nyilatkozat tartalmaz egy 50 milliárd dollár összegű hitelcsomagot is. Az amerikai külügyminisztérium ezzel egyidejűleg újabb katonai csomagot jelentett be 375 millió dollár értékben az ukrán haderő számára.
Nyitókép: MTI/AP/Getty Images pool/Leon Neal

A Biden-kormányzat elégedetlen lehet az ukrán elnök "győzelmi tervével"

Meglehet, hogy a nagy javaslat "könnyűnek találtatik".

A The Wall Street Journal nyugati tisztviselők közlései alapján azt írja, a Biden-kormányzat aggódik amiatt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „győzelmi terve” nem tartalmaz átfogó stratégiát, és nem több, mint egy újracsomagolt kérés több fegyver átadására, illetve a nagy hatótávolságú rakétákra vonatkozó korlátozások feloldására. Zelenszkij csütörtökön tervezi bemutatni részletesen tervét Joe Biden amerikai elnöknek, akivel Washingtonban találkozik.

Ugyanakkor, mint a Portfolio szemléjéből kiderül, amerikai és európai tisztviselők szerint, akik nagy vonalakban ismerik a tervet, az ukrán elnök elképzelése nem mutat világos utat az ukrán győzelemhez. "Nem vagyok lenyűgözve, nem sok új van benne" – mondta az egyik tisztviselő. Úgy hírlik, a terv legjobban kidolgozott része az első szakasz – a fegyverekkel kapcsolatos kérések –, míg a többi kulcsfontosságú elem kevesebb konkrétumot tartalmaz.

A terv központi eleme, hogy az Egyesült Államoknak zöld utat kell adnia Ukrajnának, hogy Kijev saját belátása szerint használhassa az átadott fegyvereket – mondta el Alexander Stubb finn államfő. Hozzátette, e felhatalmazás nélkül a terv kevésbé releváns, mivel Ukrajna nehezen tudna reagálni a folyamatos orosz támadásokra.

Az Egyesült Államok továbbra sem akarja engedélyezni, hogy Kijev nagy hatótávolságú fegyverekkel mérhessen csapást mélyen orosz területeken. Németország hasonló véleményen van. Ugyanakkor számos európai ország, így Nagy-Britannia, Lengyelország vagy Dánia sürgeti, hogy adják meg ezt az engedélyt Ukrajnának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×