eur:
394.47
usd:
353.48
bux:
72768.53
2024. szeptember 18. szerda Diána
Árvíz után. Forrás. X / Rahini
Nyitókép: Forrás. X / Rahini

Újabb halálos áldozatai vannak a Közép- és Kelet-Európát sújtó árvizeknek - videók

A lengyelországi Wroclawban versenyt futnak az idővel, hogy a rohamosan emelkedő vízszint ellenére megvédjék a várost az áradástól. A bécsi kormány bejelentette, hogy a következő években legalább egymilliárd eurót fognak költeni az árvízi töltések és egyéb védművek megerősítésére.

Az emberek tűzoltóláncba állva adogatják a homokzsákokat, hogy megerősíthessék a gátakat Wroclawban. A városnál csütörtökre várják az árhullám tetőzését – írja a Reuters. A brit hírügynökség arról is beszámolt, hogy a lengyel hadsereg drónokkal figyeli a gátak helyzetét és már több mint 14 ezer katonát vezényelt a gátakra, miközben helikopterekkel is segítik a védekezők munkáját.

A Wroclawtól délre fekvő városok, mint például Lewin Brzeski lakói már megtapasztalhatták a víz erejét. Az emberek derékig érő vízben gázolva próbáltak menedéket találni, vagy a házak tetején húzták meg magukat – jelentette a helyszínről a Reuters.

Csehországban már megindult az apadás, bár az ország déli részén még mindig tetőzik néhány folyó. A pénzügyminiszter azt mondta, az árvíz elvonultával szeretné, ha a parlament elfogadná a költségvetés módosítását, hogy megkezdhessék a károk felszámolását. Zbynek Stanjurat szerint még nincsenek végleges adatok, de az eddigi becslések alapján az áradások több mint három és fél milliárd eurós kárt okoztak. Az alábbi felvételek a víz visszahúzódása után készültek.

Ausztriában is óriási károkat okoztak a megáradt folyók – számolt be a Reuters. Az osztrák kormány intézkedéscsomagot fogadott el, amely egyebek közt megháromszorozza és ezzel egymilliárd euróra emeli a központi katasztrófaalapot, illetve adófizetési haladékot ad az árvízkárosult cégnek. Ezek a vállalatok kamat mentes állami kölcsönre is számíthatnak, amelynek nagysága elérheti akár a százmillió eurót is.

A bécsi kormány azt is bejelentette, hogy a következő években legalább egymilliárd eurót fognak költeni az árvízi töltések és egyéb védművek felújítására, megerősítésére.

Romániában az eddigi jelentések szerint a legtöbb kárt az ország két dél-keleti megyéje Galac (Galați) és Vászló (Vaslui) szenvedték el – írja a Reuters. Tucatnyi falu és kisváros került víz alá, ami miatt több mint 15 embernek kellett elhagynia otthonát és 6500 ház rongálódott meg.

A bukaresti kormány 20 millió eurónyi azonnali támogatást utalt ki az árvízkárosult családoknak – írja a Reuters. A brit hírügynökség azt is megemlíti, hogy Romániában elvben kötelező olyan lakásbiztosítást kötni, amely természeti katasztrófák idejére érvényes, de az érintett két megyében csak az ingatlanok 7-8 százalékra kötöttek ilyet a tulajdonosok, míg az országos átlag 23 százalék.

Szlovákiában 10 méter körüli szinten újból tetőzik a Duna, miután egy újabb árhullám vonult végig a folyamon. Az ország környezetvédelmi minisztere, Tomas Taraba nagyjából 20 millió euróra becsülte az árvíz okozta károk értékét.

A Közép-Európát sújtó heves viharok már elérték Olaszországot is, ahol esőzések, erős szél és áradások miatt az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki.

Pescara központi városában már áradásokról számoltak be, míg az olasz meteorológiai szolgálat időjárás-riasztásai Emilia-Romagna északi partvidékére és az attól délebbre fekvő területekre - közölte a BBC.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.24. kedd, 18:00
Fürjes Balázs
a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 18. 18:20
×
×
×
×