eur:
394.6
usd:
354.91
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Robbanó személyhívó. Forrás: X / Haymo#Solidarität
Nyitókép: Forrás: X / Haymo#Solidarität

Döbbenetes trükkel, egyszerre robbantottak fel rengeteg Hezbollah-harcost

Nyolc halálos áldozata és 2750 sebesültje van annak a tömeges incidensnek kedden Libanonban, amelyben szinte egy időben felrobbantak személyhívók - közölte Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter.

Az interneten megjelent értesülések szerint az izraeliek meghekkelhették a Hezbollah szélsőséges iszlamista szervezet kommunikációs rendszerét, és azon keresztül egyszerre robbantottak fel több száz személyhívót. Úgy tudni, hogy a robbanásokat a készülékek lítiumion akkumulátorainak túlterhelésével idézték elő.

A miniszter szerint a sérültek közül mintegy kétszáznak válságos az állapota. A sérültek közül sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is hírügynökségek jelentése szerint.

Ziad Makari tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig „veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról”, amelyet „a (Gázai övezeti) háború jelentős, Libanonnal szembeni kiterjesztésére vonatkozó fenyegetések kísértek”.

Néhány felrobbantott elektronikus eszközök maradványáról ugyancsak közzé tettek felvételeket a közösségi médiában:

A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia szintén Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért”.

A Hezbollah egyúttal közölte, hogy a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah nem sérült meg.

Beszámolók szerint Libanonban szinte mindenütt történtek ilyen robbanások kedden, azonban az esetek többsége a Hezbollah ellenőrzése alatt álló területekre, így Bejrút déli kerületeire összpontosult.

Izrael egyelőre nem reagált az ügyben, röviddel a robbanásokat megelőzően az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a politikai vezetés „drámai egyeztetéseket” folytat.

Címlapról ajánljuk
Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban

Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Este kiléphet a rakpartra a víz, útlezárások jönnek Magyarországon - Híreink kedden a dunai árvízről

Este kiléphet a rakpartra a víz, útlezárások jönnek Magyarországon - Híreink kedden a dunai árvízről

A Duna-menti területek egészén készültség van az árvízveszély miatt, ami a napokban sújtja Közép-Európát és benne Magyarországot. Bécsben már utcákat öntött el a Duna, de Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban is rossz a helyzet. Ausztriában és Csehországban több ember életét vesztette az áradások következtében. A lengyel kormány szükségállapotot hirdetett ki, és az Európai Unió segítségét kérte a katasztrófa kezeléséhez, Magyarország aktiválta az uniós mechanizmust. Kedd reggel Pozsonyban a Duna 950 centiméteren tetőzhet. Kedd reggel lezárták a Margitszigetet, estére a rakpartra is kiléphet a víz. Az OVF friss jelentése szerint a Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz. A következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják. Cikkünket folyamatosan frissítjük az árvízhelyzethez kapcsolódó hírekkel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×