eur:
396.49
usd:
360.05
bux:
71824.04
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nyilatkozik a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2021. június 22-én, miután a kormány részlegesen megkegyelmezett kilenc katalán függetlenségpárti vezetőnek. A politikusokat a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt 9-től 13 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, a kegyelem a börtönbüntetésre vonatkozik, a közügyektől eltiltásra nem.
Nyitókép: MTI/AP/Paul White

Engedményeket adna Kínának a spanyol miniszterelnök

Pedro Sánchez szerint az Európai Uniónak újra kellene gondolnia a kínai elektromos járművekre kivetett vámokat.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerdán Pekingben azt sürgett, hogy az Európai Unió gondolja át döntését, miszerint akár 36 százalékos kiegészítő vámot vet ki a kínai elektromos járművekre, és szerinte a két félnek kompromisszumra kell törekednie a vámokat illetően.

„Őszintén és nyíltan meg kell mondanom, hogy mindannyiunknak, nemcsak a tagállamoknak, hanem az Európai Bizottságnak is át kell gondolnia az ezzel kapcsolatos álláspontját” – nyilatkozta Sánchez a vámokkal kapcsolatban szerdán a kelet-kínai Kunsanban, a Mondragon ipari parkban tartott rendezvényen.

„Ahogy korábban is mondtam, nincs szükségünk újabb háborúra, ebben az esetben kereskedelmi háborúra, és úgy gondolom, hogy hidakat kell építenünk az Európai Unió és Kína, valamint Spanyolország között” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a spanyol fél konstruktív lesz, és megpróbálnak kompromisszumot találni a két gazdasági nagyhatalom között.

„A spanyol kormány meg akarja szilárdítani a Kínával fenntartott kereskedelmi kapcsolatok és beruházások növekedését, a zöld és innovatív iparágakra összpontosítva, és elkerülve, hogy a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek kárt okozzanak ezeknek” – fogalmazott.

Sánchez vasárnap érkezett Pekingbe, ahol találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Csiang kormányfővel is, akikkel a többi között az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi feszültségek megoldásáról tárgyaltak.

A kínai elnök kedden arra kérte Sánchezt, hogy Spanyolország vállaljon konstruktív szerepet a feszült kereskedelmi kapcsolatok javításában, miután az Európai Bizottság júliusban jelentette be a Kínából származó elektromos járművekre (EV) kivetett vámokról szóló döntését.

A hivatalos bejelentésre azután került sor, hogy Peking júniusban dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból importált sertéshússal kapcsolatban válaszként az uniós döntésre. Augusztusban további vizsgálatot kezdett meg az uniós tejtermék-támogatásai ellen is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása, melyben a magyar idő szerint szerda hajnalban rendezett amerikai elnökválasztási vitával foglalkoztunk. A műsor első részben a jelöltek vitán nyújtott teljesítményét értékeltük Szabó Ákossal, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. Az adás második részében pedig kifejezetten a vita gazdasági aspektusáról illetve Donald Trump és Kamala Harris gazdasággal kapcsolatban tett kijelentéseiről kérdeztük Halas Zoltánt, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzserét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×