eur:
393.24
usd:
354.41
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Ferenc pápa audiencián fogadja az Olasz Vöröskereszt munkatársait a Vatikán VI. Pál pápa termében 2024. április 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

Nagyimámmal közösen írt alá békenyilatkozatot Ferenc pápa

Együtt állt ki az erőszak ellen és a bolygó védelmében Ferenc pápa és a jakartai Isztiklal mecset nagyimámja.

Együtt állt ki csütörtökön Jakartában a hit nevében elkövetett erőszak ellen és a bolygó védelméért az indonéziai látogatáson tartózkodó Ferenc pápa és az Isztiklal mecset nagyimámja.

Délkelet-Ázsia legnagyobb mecsetében, a jakartai Isztiklal mecsetben az Indonéziában hivatalosan elismert hat vallás - az iszlám, a buddhizmus, a konfucianizmus, a hinduizmus, a katolicizmus és a protestantizmus - képviselői vettek részt Ferenc pápával a vallások közötti találkozón.

A mecsetet az indonéziai vallásszabadság egyik szimbólumaként emlegetett "Barátság alagútja" köti össze a szomszédos katolikus székesegyházzal. A nagyimám beszédében emlékeztetett arra, hogy az Isztiklal mecsetet keresztény építész tervezte, és számos olyan szociális és oktatási programnak ad otthont, amelyek az egész közösség, és nem csak a muzulmán vallásúak javát szolgálják.

Ferenc pápa a különböző vallású indonéziaiakat arra bátorította, hogy "keressék Istent, és

vegyenek részt a kölcsönös tiszteletre és szeretetre épülő nyitott társadalmak építésében, amelyek képesek megvédeni a hajlíthatatlanság, a fundamentalizmus és a szélsőségesség ellen, amelyek mindig veszélyesek és soha nem igazolhatóak".

Ferenc pápa 2019-ben a Perzsa-öböl országaiban tett látogatásán az al-Azhar mecset nagyimámjával írta alá az "emberi testvériségről" szóló békenyilatkozatot. A pápa vallásközi törekvéseinek újabb pillére lett az Isztiklal-nyilatkozat, amelyet Ferenc és Umar a mecset területén felállított sátorban tartott ünnepélyes ceremónián írt alá csütörtökön.

A dokumentum szerint az erőszak igazolására a vallással soha nem szabad visszaélni, ugyanakkor a vallásnak a konfliktusok megoldását, valamint az emberi méltóság védelmét kell szolgálnia. A nyilatkozat határozott fellépésre szólít fel a természet és erőforrásainak védelme érdekében, és az emberi tevékenységet teszi felelőssé a jelenlegi klímaválságért, amely a népek harmonikus együttélésének akadályává vált.

A mecset nagyimámja, a 65 éves Nasaruddin Umar lehajolt, és megcsókolta a találkozóról kerekesszékben távozó 87 éves katolikus egyházfő fejét, Ferenc pápa pedig Umar kezét csókolta meg és az arcához szorította.

Ferenc pápa több mint tíznapos, Délkelet-Ázsiát és Óceániát érintő körútjának első állomása volt Indonézia. A vizit csütörtök délután a jakartai stadionban hatalmas ujjongó tömeg előtt megrendezett misével ért véget, amelyen több mint 80 ezer ember vett részt. Prédikációjában a katolikus egyházfő arra bátorította a híveket, hogy mindig törekedjenek a testvériességre.

"Arra biztatlak benneteket, hogy vessétek el a szeretet magvait, bizalommal haladjatok a párbeszéd útján, és továbbra is legyetek jók és szeretetteljesek" - mondta Ferenc pápa.

A pápa pénteken utazik tovább Pápua-Új-Guineába.

Címlapról ajánljuk
A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti
tudósítónktól

A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti

Feje tetejére állt az angolszász médiavilág: a brit konzervatív napilap, a Telegraph felmérése szerint jelenleg Kamala Harris, a demokraták jelöltje vezet az amerikai elnökválasztái harcban. A liberális véleményvezér New York Times viszont öt olyan tényezőt sorol fel, amelyek alapján esélyesebb, hogy ismét Donald Trump kerül a Fehér Házba.

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 5. 17:15
×
×
×
×