eur:
393.8
usd:
356.23
bux:
72505.96
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Dick Schoof új holland miniszterelnök (j) integet elődjének, Mark Rutténak (b), amint kerékpárjával elhagyja a hágai kormányfői hivatalt 2024. július 2-án. Középen Gert-Jan Buitendijk, az Általános Ügyek Minisztériumának főtitkára. Több mint fél évig tartó kormányalakítási tárgyalások után a mai napon Vilmos Sándor holland király előtt letette az esküt a Schoof miniszterelnök vezette új holland kormány.
Nyitókép: Dick Schoof új holland miniszterelnök (j) integet elődjének, Mark Rutténak (b), amint kerékpárjával elhagyja a hágai kormányfői hivatalt 2024. július 2-án. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

Csalódnak a politikusokban a hollandok

A hollandiai lakosok mintegy 60 százaléka nem bízik a politikában, mert úgy véli, hogy a kormány nem áll eléggé az állampolgárok mellett - olvasható a holland Társadalmi és Kulturális Tervezési Ügynökség (SCP) kedden közzétett felmérésében.

A Dick Schoof vezette jobboldali kormány júniusban lépett hivatalba, de a választók továbbra is úgy érzik, hogy a politikai vezetés - ígéretei ellenére - keveset tesz azért, hogy megoldást kínáljon olyan összetett kérdésekre, mint a bevándorlás, a magas megélhetési költségek, a lakáshiány és az éghajlati válság.

A felmérésben részt vevők nagy többsége szerint továbbá a kormány nem fordít kellő figyelmet az alacsonyabb jövedelműek, a fejletlenebb régiókban élők, a fiatalok, a fogyatékossággal élők, az alacsonyabb iskolai végzettségűek valamint idősek érdekeire.

A politika kevéssé veszi figyelembe a "hétköznapi, keményen dolgozó holland embereket" és vagy a "középosztálybeiket" - olvasható a felmérés következtetéseiben.

A SCP szerint a választópolgárok olyan politikusokat szeretnének a vezetésben látni, akik szoros kapcsolatban állnak a lakossággal.

Azok az emberek, akik nem érzik, hogy a politika figyelmet fordít rájuk, egyre kevésbe elégedettek a holland demokrácia helyzetével. Ez egyeseknél dühhöz, frusztrációhoz vagy tehetetlenséghez, másoknál pedig teljes kiábrándultsághoz vezet - hívta fel a figyelmet az ügynökség.

Az SCP azt tanácsolta a politikusoknak, hogy járjanak többet az országban, és lépjenek kapcsolatba a polgárokkal. "Úgy tűnik, sok ember vágyik a lakossággal szoros kapcsolatban álló, figyelmes politikusokra" - olvasható a kutatásban.

Az ügynökség szerint a választópolgárok magas elvárásokat támasztanak a politikai vezetéssel szemben, ezért a bizalom helyreállítása érdekében fontos, hogy a kormány konkrét eredményeket érjen el olyan fontos kérdésekben, mint például a migráció és az éghajlatváltozás.

"Fontos, hogy a politikusok nyílt vitát folytassanak a lényeges társadalmi kérdésekről, nyíltan kell, hogy jelezzék azt is, hogy mennyit képesek tenni a problémák megoldása érdekében. Azzal, hogy átláthatóvá teszik az érdekek mérlegelésének demokratikus folyamatát, irányt is adhatnak a politikai és társadalmi vitának" - olvasható a felmérésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
A minket körülvevő világot nem olyan körülményekhez építették, mint amikben élünk

A minket körülvevő világot nem olyan körülményekhez építették, mint amikben élünk

A zöld befektetések növekedése gyorsuló ütemű, noha a szükséges volumenek még így is jóval elmaradnak a kívánatostól​. A klímaváltozással kapcsolatos befektetések volumene is folyamatosan nő, de az arányuk a globális GDP-hez képest még továbbra is alacsony, 1,3 százalékos értékével elmarad az IMF szerinti 5 százalékos szükséges aránytól - mondta el a Portfolio Sustainable World 2024 konferencián tartott előadásában Pókos Gergely, az OTP Zöld Program Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×