eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Tobias Billström svéd külügyminiszter az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sarah Yenesel

A svéd külügyminiszter bejelentette lemondását

Tobias Billström svéd külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy a svéd parlament jövő heti ülésén lemond hivatali pozíciójáról, és befejezi politikai pályafutását.

A Mérsékelt Párt ötvenéves politikusa az X közösségi oldalon jelentette be lemondását. Elmondása szerint sajnálattal távozik hivatalából, de egyben büszke arra, amit pályafutása alatt elért. A döntést nem hozta meg könnyűszerrel, de már jó ideje foglalkoztatta a távozás gondolata - tette hozzá.

Közlése szerint Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt már tájékoztatta arról, hogy befejezi politikai pályafutását, így parlamenti mandátumáról is lemond. Döntésének hátterét és további terveit nem részletezte.

Tobias Billström 2006 és 2014 között, Fredrik Reinfeldt miniszterelnöksége alatt bevándorlási és menekültügyi miniszter volt, 2022 októbere óta pedig külügyminiszterként irányította egyebek között Svédország NATO-csatlakozását.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×