eur:
393
usd:
352.13
bux:
73092.01
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
A japán védelmi minisztérium felvétele egy Y-9 típusú kínai felderítőgépről a Kjúsú sziget délnyugati partjainál fekvő Dandzso-szigetek felett 2024. augusztus 26-án. Japán teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy kínai kémrepülőgép megsértette légterét.
Nyitókép: MTI/AP/Japán védelmi minisztérium

Japán nem hagyta szó nélkül a kínai kémrepülőgépes esetet

Japán "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte, hogy egy kínai kémrepülőgép megsértette légterét.

Japán példátlannak nevezte kedden egy kínai katonai repülőgépnek a japán légtérbe való behatolását, amelyet "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezett szuverenitására és biztonságára nézve. Ez volt a kínai hadsereg általi első légtérsértés, amelyet a japán hatóságok is megerősítettek.

"Továbbra is rendületlenül kitartunk szárazföldünk, tengerünk és légterünk védelme mellett, és kiállunk azért, amit ki kell mondanunk" - hangoztatta Minoru Kihara japán nemzetvédelmi miniszter a japán légtér megsértése ügyében egy keddi sajtótájékoztatón. Hajasi Josimasza kormányszóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai hadsereg "láthatóan kiterjeszti és fokozza" a Japán körüli műveleteit, amelyeket Tokió továbbra is "szoros érdeklődéssel" követ.

A japán védelmi tárca szerint egy Y-9 típusú kínai felderítőgép hétfőn két percig behatolt a japán légtérbe, mikor délelőtt 11:29-kor átrepült a Dandzso-szigetek fölött a Dél-kínai-tengeren, a délnyugat-japán Nagaszaki prefektúrában. A japán légvédelmi erők a behatolást követően azonnal vadászrepülőket indítottak a kínai felderítőgép után.

Japán diplomáciai és nemzetbiztonsági okokból nem tért ki Kína lehetséges indítékaira vagy céljára a behatolással kapcsolatban, de Hajasi Josimasza kormányszóvivő elmondása szerint Japán már közvetítette Kínának "rendkívül súlyos tiltakozását", továbbá arra szólította fel a pekingi vezetést, hogy tegyenek lépéseket a hasonló incidensek megelőzésére a jövőben.

A hétfői incidens volt az első olyan behatolás a japán légtérbe a kínai légierő részéről, amelyet a szigetország is megerősített. Ugyan 2012-ben és 2017-ben már történt behatolás a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetek fölött, de azokért nem katonai repülők voltak a felelősek.

Gilberto Teodoro Fülöp-szigeteki védelmi miniszter "a dél-kelet-ázsiai béke legnagyobb megzavarójának" nevezte Kínát az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni parancsnoksága által szervezett manilai nemzetközi katonai konferencia keddi napján.

"A Kína elleni ellenszer az erősebb kollektív, többoldalú fellépés" - mondta a védelmi tárca vezetője a dél-kínai-tengeri összetűzésekre utalva, és kiemelte, hogy nem élünk "eléggé tökéletes világban" a kínai agresszió elítéléséhez és visszaszorításához.

A Fülöp-szigetek és Kína között gyakoriak az "összetűzések" a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein. Kína legutóbb hétfőn akadályozta meg a Fülöp-szigetek hajóit abban, hogy élelmiszert szállítsanak a Sabina-zátonynál állomásozó filippínó parti őrségnek.

(A nyitóképen: A japán védelmi minisztérium felvétele egy Y-9 típusú kínai felderítőgépről a Kjúsú sziget délnyugati partjainál fekvő Dandzso-szigetek felett 2024. augusztus 26-án.)

Címlapról ajánljuk
Robert Fico: egy golyó hihetetlen pusztítást tud végezni az emberi szervezetben

Robert Fico: egy golyó hihetetlen pusztítást tud végezni az emberi szervezetben

„Tudok dolgozni, de nem vagyok képes súlyt emelni” – tájékoztatott egészségi állapotáról Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen idén májusban követtek el merényletkísérletet. A kormányfő közölte, hamarosan nyilvánossá teszik a merényletről készült belügyi jelentést. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Robert Fico vezeti a pártelnökök bizalmi listáját.

Visszaüthet a Földnek a NASA kisbolygóvadászata

Olasz kutatók szuperszámítógép segítségével szimulálták, hogyan éri el a Földet a Dimorphos nevű aszteroidából kirobbant 1 millió kg törmelék, amit a NASA bolygóvédelmi tesztje hozott létre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Hamarosan megszólal Virág Barnabás a mai különleges kamatdöntésről

Hamarosan megszólal Virág Barnabás a mai különleges kamatdöntésről

Mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A döntés nem okozott meglepetést, de mégis különleges, hiszen a jegybank 2023 májusa óta szakadatlan kamatcsökkentő üzemmódban volt, ennek lett most vége. A jegybank ezután is vághat a kamatokon, de sokkal óvatosabb kamatpolitikát ígér. Ennek részleteiről, a jegybanki helyztetértékelőséről tart sajtótájékoztatót Virág Barabás MNB-alelnök.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×