eur:
394.31
usd:
357.68
bux:
71480.6
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Eagle Pass, 2023. szeptember 22.Illegális bevándorlók gyalogolnak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerűbb átkelőfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Davis

Nagyot csökkent az illegális határátlépések száma

Főleg a nyugat-balkáni és a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs útvonalon érzékelhető a változás.

Az idei év első hét hónapjában 36 százalékkal csökkent az illegális határátlépések száma az Európai Unióba, augusztusig mintegy 113 ezren próbáltak szabálytalanul az unió területére jutni - olvasható az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex kedden közzétett jelentésében.

A varsói székhelyű ügynökség adatai szerint legnagyobb mértékben - 75, illetve 64 százalékkal - a nyugat-balkáni és a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs úrvonalon csökkent a határsértések száma. A Frontex kiemelte, hogy továbbra is a Földközi-tenger középső része a legaktívabb migrációs útvonal az EU-ba, és az idei csökkenés elsősorban a tunéziai és líbiai hatóságok embercsempészet elleni intézkedéseinek tulajdonítható.

A vizsgált héthónapos időszakban az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán az illegális migránsok száma 195 százalékkal nőtt: januártól és júliusig 9500-an lépték át törvénytelen módon az EU keleti határait. A nyugat-afrikai útvonalon érkezők száma 154 százalékkal emelkedett, a hatóságok 21 600 határsértőt regisztráltak.

A Földközi-tenger keleti medencéje volt idén a második legaktívabb migrációs útvonal, ahol a határsértések száma 57 százalékkal közel 29 700-ra nőtt. Az EU Egyesült Királysággal közös tengerszakaszán január és július között 33 183-an próbálkoztak a tengeri átkeléssel, 22 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.

A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, mali és afgán állampolgárokat vettek nyilvántartásba - tette hozzá jelentésében a Frontex.

Címlapról ajánljuk
Ezrek tüntettek Pozsonyban a kormány lépései ellen

Ezrek tüntettek Pozsonyban a kormány lépései ellen

Kedd este közel 20 ezren tüntettek Pozsonyban a szlovák kormány közelmúltban meghozott döntései ellen. A demonstrálók bírálták a kultúrán belül kialakult helyzetet, a kulturális intézmények személycseréit, illetve a jogállamiság iránti aggodalmuknak adtak hangot. A tüntetést a két legerősebb ellenzéki párt szervezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×