eur:
393.77
usd:
360.53
bux:
72000.27
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Erdőtűz az észak-macedóniai falu, Kokosinjac környékén 2024. július 30-án. Sveti Nikole megye polgármestere szerint négy faluban mintegy 40 ház leégett.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Ezrével menekülnek az emberek a futótűz elöl Görögországban - videó

Ezreket kellett már kimenekíteni otthonaikból, miközben Athén északi részén továbbra is hatalmas futótűz tombol, a lángok 25 méter magasra is szöknek.

A mentőalakulatok főleg történelmi Maraton körzetéből próbálják kitelepíteni embereket - számolt be a BBC. A lakókat arra szólították fel, hogy meneküljenek Nea Makri tengerparti városa felé. A tűzoltóság szóvivője, Vaszilis Vatrakogiannisz azt közölte, hogy a lángok rendkívül gyorsan terjednek a néhol több mint 60-70 km/órás szélben. Mint mondta a tűz a Maraton-tó felé halad és az erős szélben helyenként 25 méter magasra is felcsapnak a lángok.

A környéken már 165 tűzoltó, valamint 30 jármű, hét repülőgép és öt helikopter próbál úrrá lenni a helyzeten. Athénban készültségbe helyezték az egészségügyi központokat és a kórházakat. A görög főváros egyes körzetei felett barna füstfelhő terjeng.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint a közeli Varnavas városában már több ház is leégett. A lángok miatt csapdába került emberek kimentésére egy 20-25 járműből álló konvojt szerveztek. A város környékén vasárnap estig már mintegy 100 négyzetkilométeres területen égett az erdő és a bozótos.

Görögországban szombat délután óta negyven tűz ütött ki és ezek közül hétnél még mindig küzdenek a tűzoltók. Vasszilis Kikiliász, a polgári védelemért felelős miniszter arra figyelmeztetett, hogy a veszélyhelyzetet fokozza a rendkívüli időjárás is. Görögországban az eddigi legforróbb idő volt júniusban és júliusba.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök - szabadságát megszakítva - vasárnap visszatért Athénba, hogy kezelje a válságot.

Címképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk
Az autógyártás sem húzza már úgy a szlovák ipart, mint korábban

Az autógyártás sem húzza már úgy a szlovák ipart, mint korábban

Júniusban visszaesett a szlovák ipar teljesítménye. 2,4 százalékkal csökkent a termelés az előző évhez képest, amikor a gépek, fémek és közlekedési eszközök gyártásának visszaesését még az energiával kapcsolatos termelés több mint fél éves növekedése sem tudta ellensúlyozni – derült ki a Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből.

Kína és az Egyesült Államok fej-fej mellett – gyorsfénykép a világ sportjáról, Párizs tükrében

Az Egyesült Államok és Kína egyaránt negyven aranyérmet szerzett a 2024-es párizsi olimpián, előbbi végzett az éremtáblázat élén, miután 126 érmet gyűjtött, szemben a legnagyobb ázsiai sportnemzet 91 medáliájával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Az EU egy 4 000 000 milliárd forintos szuperfegyvert vetne be

Az EU egy 4 000 000 milliárd forintos szuperfegyvert vetne be

Az Európai Bizottság egyik fő célja, hogy minél hamarabb átverje a lassan 70 éve napirenden lévő, de még mindig nem működő tőkepiaci uniót. Brüsszelben a lépéstől 10 ezer milliárd eurónyi magántőke beáramlását várják a tőkepiacokba, amely a gazdasági fejlődéshez szükséges finanszírozás brutális növekedését jelentené. A tőkepiaci unió lehet a kulcs az EU versenyképességének javításához, és a magyar elnökség alatt készülhet el a végleges reformterv.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×