eur:
398.7
usd:
364.12
bux:
69380.47
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Keir Starmer brit miniszterelnök (k) lerója kegyeletét a helyszínen, az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 30-án, miután az előző nap egy ruandai származású 17 éves férfi késsel gyermekekre támadt egy Taylor Swift-témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen. Három gyermek életét vesztette, nyolc másikat és két felnőttet kórházban ápolnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Összehívta válságstábját a brit kormány a zavargások miatt

Az Egyesült-Királyság-szerte kitört erőszakos zavargásokra reagálva tanácskoznak az illetékes miniszterek és a rendőrség képviselői. A kormányfő "maximális szigort" ígér.

Több mint 150 embert tartóztatott le a brit rendőrség hétvégén szerte az Egyesült Királyságban a fokozódó erőszakos események miatt, ezért hétfőn összeül tanácskozni a brit kormány válságkezelő stábja, a COBRA - írja a BBC híradása nyomán a Telex.

Keir Starmer kormányfő elítélte a menedékkérőknek szállást adó rotherhami hotel elleni támadást, és megígérte, hogy a zavargásokban részt vevők "a törvény teljes szigorával" néznek majd szembe. A zavargások az északnyugat-angliai Southportban történt késelést követően törtek ki, a késelésben meghalt három kislány és legalább tizenegy ember, köztük nyolc gyerek súlyosan megsérült. A BBC értesülése szerint

a válságkezelő stáb hétfői ülésének célja, hogy a kormány tájékoztatást adjon a hétvégén történt erőszakos cselekményekről és a várható válaszlépésekről.

A tanácskozáson részt vesznek az illetékes miniszterek és rendőrség képviselői.

"Az embereknek ebben az országban joguk van ahhoz, hogy biztonságban legyenek, mégis muszlim közösségek ellen irányuló támadásokat, mecsetek elleni támadásokat láttunk" - mondta vasárnapi televíziós beszédében Keir Starmer miniszterelnök, szélsőjobboldali gengszterkedésnek nevezve a zavargásokat.

A brit belügyminisztérium nyilatkozatot adott ki, amiben nagyobb védelmet ajánlott a mecseteknek egy új eljárás részeként. Ennek keretében "gyors biztonsági” bevetést lehet kérni annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban visszatérhessenek a hívek az istentiszteletre.

Rotherhamben legalább tíz rendőr megsérült, egy pedig elvesztette az eszméletét, miután bevándorlásellenes tüntetők fadeszkákkal dobálták meg a rendőröket, és tűzoltó készülékkel lefújták őket a dél-yorkshire-i rendőrség beszámolója szerint. A csoport néhány tagja ablakokat tört be, hogy bejusson a menedékkérőket elszállásoló Holoday Inn épületébe. A szálloda alkalmazottai és az ott lakók közül senki sem sérült meg.

Hasonló erőszakos cselekmények történtek vasárnap a staffordshire-i Tamworthben is, ahol egy rendőr megsérült a helyszínen, amikor az emberek ablakokat törtek be és tüzet gyújtottak - írja a lap. Eközben Middlesbrough-ban randalírozók egy csoportja házak és autók ablakait törte be.

Boltonban a bevándorlásellenes tüntetők egy álarcosokból álló, 300 fős csoporttal szemben sorakoztak fel, a maszkot viselők azt skandálták, hogy "Allahu Akbar".

A Greater Manchester-i rendőrség kiadott egy végzést a városban, amely előírja, hogy az embereknek el kell távolítaniuk a megjelenésük elfedésére vagy elrejtésére használt arcukat elfedő eszközöket.

Több brit városban is hasonló zavargások törtek ki, köztük Southportban, Belfastban, Hartlepoolban, Hullban, Liverpoolban, Stoke-on-Trentben, Nottinghamben, Sunderlandben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×