eur:
389.36
usd:
357.72
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Ukrán nyilatkozat szerint Magyarországot zsarolják az olajstoppal

Ukrajna egy szankciós intézkedéssel részlegesen leállította a területén áthaladó orosz olajszállításokat: a Lukoil évi mintegy 2-2 millió tonna nyersolajimportját blokkolta Kijev Magyarország, illetve Szlovákia felé.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten már ismertette a magyar álláspontot, amely szerint a lépés érthetetlen és elfogadhatatlan, de egyelőre átmeneti megoldással stabilan tudják tartani az ellátást. Úgy hírlik, egy uniós tervről már zajlanak a tárgyalások, de a megállapodás nyélbe ütése még hosszú idő lehet.

A Mandiner most a Politico alapján Inna Sovsunt, az ukrán parlament energetikai bizottságának elnökét idézi, aki elmondta: több mint két éve várnak arra, hogy az Európai Unió valódi szankciókat vezessen be az orosz olajjal szemben, és szerinte abszurd megengedni, hogy a háborúra szánt pénzt Oroszország az olaj Ukrajnán keresztüli szállításával teremtse elő. A cikk szerint a politikus hozzátette, más céljuk is van a tiltással: Magyarország ellenállásának letörése az ukrajnai fegyverszállításokkal és Kijev EU-csatlakozásával szemben.

"Mindenféle diplomáciai megoldást kipróbáltunk, ám nem működtek. Úgy tűnik, most más megközelítést kell alkalmaznunk, hogy beszélhessünk a magyarokkal" – jelentette ki Sovsun.

Az olajszállítás részleges urkán leállítása Szlovákiát is súlyosan érinti.

Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×