eur:
389.39
usd:
357.69
bux:
73127.98
2024. július 22. hétfő Magdolna
Az ellenséges kétéltű járművek partraszállásának meghiúsítását gyakorolják katonák a Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Hszinpejben (New Taipei City) 2023. július 27-én.
Nyitókép: MTI/AP Cseang Jing-jing

Tajvan megint lemodellezi, ahogy Kína megtámadja

Hétfőn elkezdődött az éves ötnapos hadgyakorlat, amellyel a sziget egy esetleges kínai invázió elleni védelmi felkészültségét tesztelik - jelentette be a tajpeji védelmi minisztérium.

Tajvanon hétfőn elkezdődött az éves ötnapos hadgyakorlat, amellyel a sziget egy esetleges kínai invázió elleni védelmi felkészültségét tesztelik - jelentette be a tajpeji védelmi minisztérium.

Tajvan 1984 óta rendezi meg évente a Han Kuang fedőnevű hadgyakorlatot.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint idén Tajpej alapvető infrastruktúrájának védelmére, és a kulcsfontosságú infrastruktúra egész szigetre kiterjedő védelmi felkészültségének fejlesztésére koncentrálnak.

A közlemény szerint idén a látványos elemek, mint a megtervezett tűzerőbemutatók, kimaradnak, viszont nagyobb szerepe lesz egyebek mellett az éjszakai műveleteknek. A hadgyakorlat egyik feladata egy tajpeji kikötő védelme lesz.

A hadgyakorlattal párhuzamosan polgári védelmi gyakorlatok kezdődnek: egy szimulált kínai rakétatámadás miatt fél órára kiürítik a nagyvárosok utcáit, és a mobiltelefonokra próbariasztást küldenek.

A januári általános választások óta fokozódott a Kína és Tajvan közötti feszültség. Pár nappal Laj Csing-tö köztársasági elnök május 20-i hivatalba lépése után Kína nagyszabású hadgyakorlatba kezdett Tajvan blokádját szimulálva.

Tajvan 1949 óta önálló kormányzattal rendelkezik, de a Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti a szigetet.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Magyarics Tamás: az idő nem a demokratáknak dolgozik, Kamala Harrisen kívül nincs komoly jelölt

Ugyan szóba jött néhány demokrata kormányzó neve lehetséges elnökjelöltként, egy kivételével nem ismertek országosan, pár hét alatt pedig nem lehet felépíteni senkit – mondta az InfoRádióban az ELTE emeritus professzora. Magyarics Tamás hozzátette: Kamala Harris valószínűleg már a konvenció szavazásának első körében megszerzi az elnökjelöltséghez szükséges támogatottságot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×