eur:
390.73
usd:
359.02
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
2024. február 20-án a Los Angelesi- Repülőtéren készített kép Joe Biden ameirkai elnökről. Biden július 21-én bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Mi következhet Joe Biden visszalépése után?

Joe Biden vasárnap bejelentette, hogy nem indul Donald Trump ellen a választáson. A „hogyan továbbról” Magyarics Tamás és Fekete Rajmund Amerika-szakértők beszéltek nemrégiben az InfoRádióban.

Joe Biden visszalépésével az elnökjelölő konvenció úgymond nyitott konvenció lesz augusztus közepén – fogalmazott Magyarics Tamás Amerika-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. Ebben az esetben a demokrata országos bizottság jelöl ki új elnökjelöltet – tette hozzá. A bizottságban minden tagállam demokrata pártszervezetének két vezetője, plusz még kétszáz másik ember foglal helyet, nagyjából négy-ötszáz emberről van szó, és ők bárkit kijelölhetnek. Ennek a hátulütője az, hogy ezt nagyjából szeptember közepéig kellene megvalósítani, ugyanis vannak olyan államok, amelyek már a választások előtt több mint 45 nappal kiküldik a szavazólapokat – magyarázta.

„De hogy még egy csavart vigyünk a dologba – folytatta a szakértő –, van még egy újabb lehetőség, legalábbis ezt vetette föl James Clyburn, aki a harmadik számú a képviselőházi demokrata hierarchiában, nagyon befolyásos, fekete politikus, és aki Joe Biden elnökségét nagymértékben elősegítette 2020-ban.

Clyburn azt mondta, még azt is el tudja képzelni, ha Biden most visszalép, akkor augusztus közepéig mini-előválasztásokat tartanak, hogy demokratikus színezetet adjanak a dolognak, amiben természetesen szabad lenne a gazda, mindenki, aki akar, indulhatna. Megint csak Harris óriási előnnyel indulna ebben az esetben, neki megvan az infrastruktúrája, Biden és Harris kapott kampányra pénzt nagy donoroktól, a többieknek meg gyakorlatilag nulláról kellene kezdeni. Mi itt dobálózunk a nevekkel, de Magyarországon többen ismerik ezeket a neveket, mint Amerika 90 százalékában bárki a saját államukon kívül. Nekik egy országos kampányt fölépíteni három-négy hét alatt abszolút kizárt, ez is egy elvi lehetőség lenne, demokratikus lenne, de nem lehet technikailag megcsinálni.”

Fekete Rajmund, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint a demokraták nemzeti konvencióján még bármi előfordulhat. A hét közepén az InforRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy mostanában egyre inkább Kamala Harris alelnök nevét említik mint lehetséges utód, és őt eleve erre szánták négy évvel ezelőtt, csakhogy annyira rossz teljesítményt nyújtott alelnökként, hogy az építése helyett inkább a nyilvánosság elől is eltüntették a ciklus első évének a közepétől.

Fekete Rajmund szerint esélyesebb jelölt lehet Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója, aki fiatal, 50 éves, és a demokratáknak mind a progresszív, mind a konzervatívabb, klasszikus szárnyához is kötődik. Rajta kívül rendre felbukkan Michelle Obama neve, de Barack Obama felesége mindig elutasítja ezeket a pletykákat. "Ismerve Michelle Obama hozzáállását és testtartását a politikához, én ezt elhiszem neki" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×