eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna
Az elnökjelöltek első televíziós vitáján részt vevő Joe Biden demokrata párti amerikai elnököt (j) és Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnököt ábrázoló, a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én készített képek.
Nyitókép: MTI/AP/Gerald Herbert

Máris elkezdődött a találgatás: ki lehet Donald Trump következő ellenfele?

Megfigyelők szerint legalább négy demokrata párti politikus jöhet szóba elnökjelöltként.

A BBC által idézett szakértők elsőként a Joe Biden által is ajánlott Kamala Harrist említik. Az alelnök neve már korábban is felmerült, de ő mindig határozottan elhárította a találgatásokat és közölte, hogy Joe Biden a demokraták egyetlen elnökjelöltje. Nem véletlen, hogy mindeddig az elnök leghűségesebb munkatársaként tartották számon.

Kamal Harris, a jelenlegi alelnök. Forrás: Wikipédia
Kamal Harris, a jelenlegi alelnök. Forrás: Wikipédia

Rajta kívül egy másik politikusnő is lehetséges elnökjelöltnek számít. Ő Gretchen Whitmer michigani kormányzó, aki egyre népszerűbb a közép-nyugati demokraták körében. Róla több szakértő is azt állította, hogy 2028-ra elnökjelölt lehet. Talán ez most négy évvel hamarabb is meg fog történni. Ám ő egyelőre azt hangoztatja, hogy inkább a mostani munkája mellett akar maradni.

Gretchen Whitmer, michigani kormányzó. Forrás: Wikipédia
Gretchen Whitmer, michigani kormányzó. Forrás: Wikipédia

A harmadik esélyes Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója, aki azzal "lóg ki a sorból", hogy a legutóbbi időkig fennen dicsérte Bident. Szerinte ő "az egyik legbefolyásosabb és legönzetlenebb elnök" az amerikai történelemben. Korábban Newsomot is mint a 2028-as választások lehetséges elnökjelöltjét tartották számon.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója. Forrás: Wikipédia
Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója. Forrás: Wikipédia

Negyedikként a jelenlegi közlekedési minisztert említik a szakértők. Pete Buttigieg ugyanis egy ideje már nem titkolja, hogy vannak elnöki ambíciói. 2020-ban egyszer már versenybe is szállt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Jelenleg a Biden-kormányzat egyik legjobb szóvivőjeként emlegetik, aki hivatali ideje alatt számos válsággal sikerrel küzdött meg.

Pete Buttigieg, közlekedési miniszter. Forrás: Wikipédia
Pete Buttigieg, közlekedési miniszter. Forrás: Wikipédia

Megszólalt a volt elnök, Barack Obama is

Azt mondta: tiszteleg Joe Biden előtt, aki nyolc évig hűséges alelnöke volt.

Viszont rendkívül szembetűnő, hogy Obama nem támogatja Kamala Harrist. Ehelyett azt hangoztatta: „Nagyon bízom abban, hogy pártunk vezetői képesek lesznek olyan folyamatot létrehozni, amelyből kiemelkedő jelölt kerül ki.”

Joe Biden az eredeti lemondó nyilatkozatában még nem említette, ám nem sokkal később az X-en megjelent közleményében már Kamala Harrist támogatta mint elnökjelöltet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×