eur:
390.73
usd:
359.02
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Joe Biden amerikai elnök a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet által fogva tartott túszok első csoportjának szabadon engedéséről beszél a Massachusetts állambeli Nantucketben 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Hamász között.
Nyitókép: MTI/AP/Stephanie Scarbrough

Felrobbant az internet Joe Biden visszalépése után - politikusok reakciói

A Republikánus Párt egyes tagjai már az elnök lemondását követelik.

Joe Biden amerikai elnök leállította kampányát és nem indul az elnökjelöltségért, jelentette be vasárnap, közölve, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja.

A bejelentés után elárasztották az internetet a reakciók.

Donald Trump szerint Harrist könnyeb lesz legyőznie, és Biden nemhogy alkalmas elnökjelöltnek, alkalmas elnöknek sem bizonyult.

Más republikánusok mellett Mike Johnson, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának képviselőházi elnöke is lemondásra szólította fel Joe Bident, és Kamala Harrist sem tartja megfelelő utódnak. "Ha Joe Biden nem alkalmas az elnökválasztásra, nem alkalmas az elnöki tisztségre. Azonnal le kell mondania hivataláról. November 5. nem érkezhet meg elég hamar" - írta közleményében a The Guardian összegzése szerint. A Demokrata Pártot szintén antidemokratikusnak minősítette, és azt állította, hogy a kilépésével Biden "érvénytelenné tette annak a több mint 14 millió amerikainak a szavazatát, akik Joe Bident választották a demokraták elnökjelöltjévé".

Kevin Hern oklahomai republikánus képviselő, aki a házelnöki posztra is esélyes volt egy ideig, szintén az elnök lemondását követelte a történtek után.

A demokrata párti képviselőcsoport vezetője, Hakeem Jeffries megköszönte a visszalépést, szerinte Biden miatt Amerika vasárnap jobb hely lett.

"Joe Biden elnök az amerikai történelem egyik legeredményesebb vezetője. Kevesebb mint egy ciklus alatt megmentette a nemzetet a pandémiától, visszahozta a gazdaságot a recesszió széléről, a könnyebbé tette a hétköznapi amerikai állampoltárok életét és megmentette a demokráciánkat azáltal, hogy legyőzte a felkelésvezért. Amerika most jobb hely, mert Joe Biden elnök intellektussal, kegyelemmel és méltósággal vezet minket. Örökké hálásak vagyunk" - fogalmazott.

A Demokrata Párt kongresszusi vezető politikusai mindezzel egyidőben méltatták az elnök döntését, köztük Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy Joe Biden a párt és az ország érdekét helyezte előtérbe, amikor nehéz döntést hozott.

Eközben néhány képviselőházi demokrata már Kamala Harrist támogató bejegyzéseket tett közzé.

Florida, Jared Moskowitz:

Pramila Jayapal (Washington) jóval hosszabbra fogta: "Arra, hogy Donald Trump és a Republikánus Párt megvonta a nők reproduktív szabadságjogait, úgy fogunk válaszolni, hogy végre megválasztjuk az első nőt az elnöki posztra. És mint az első dél-ázsiai nő, akit a képviselőházba választottak, alig várom, hogy Kamala Harris legyen az első dél-ázsiai, amerikai és az első fekete nő, aki az Amerikai Egyesült Államok elnöke lesz. A demokratáknak azonnal össze kell fogniuk, hogy novemberben a győzelemre összpontosíthassunk. Várom, hogy Kamala Harrisre szavazhassak az elnöki versenyben, és mindent megteszek annak érdekében, hogy ő legyen a következő elnökünk" - idézte szavait a The Guardian.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×