eur:
390.93
usd:
357.47
bux:
72539.74
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegációjának elnöke, a Patrióták Európáért frakció alelnöke a sajtónak nyilatkozik, miután felszólalt a júniusi választások eredményeképpen létrejött Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2024. július 17-én.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Az EP elvetette a Patrióták Európáért egy fontos kezdeményezését

A Patrióták Európáért európai parlamenti képviselőcsoport szerdán a politikai erőszak elítéléséről kezdeményezett plenáris vitát és határozatot, beleértve a Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi elnökjelölt elleni merényletkísérlet elítélését is, ezt azonban a testület leszavazta - mondta Gál Kinga, a frakció első alelnöke Strasbourgban.

Sajtótájékoztatóján Gál Kinga azt vetette az EP szemére, hogy gyakorlatilag semmit nem tesz a politikai erőszak ellen, amely már Európában is felütötte a fejét, példaként említve a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadást, illetve a Budapesten elfogott antifa aktivista, Ilaria Salis esetét, aki, "bár majdnem megölt egy ártatlan embert, jelenleg, minden eljárás ellenére mégis az EP padsoraiban ülhet és arról oszthat ki minket, hogyan viselkedjünk".

Gál Kinga elmondta, hogy napirend előtti felszólalásában kitért az EP keddi, az alelnöki tisztségekről tartott szavazására is, és tiszteletlenségnek nevezte a Patrióták Európáért frakció mögött álló mintegy 18 millió szavazóval, illetve a demokrácia alapvető szabályaival és a jogállamiság normákkal szemben, hogy az EP harmadik legnagyobbjának számító frakció két jelöltje - Klara Dostalova és Fabrice Leggeri - közül egyik sem kapott elegendő szavazatot.

"Az, hogy a Patriótáknak járó tisztségekre az Európai Néppárt segédletével gyakorlatilag szélsőséges kommunistát szavaztak be, elfogadhatatlan" - szögezte le, és jogi lépéseket sem zárt ki. "Azért, ami a parlamenti szabályokért jár nekünk, meg kell küzdeni" - jelentette ki.

A Facebookon közzétett posztjában Gál Kinga emellett leszögezte: elutasítják az európai baloldal azon gyakorlatát is, hogy "minden politikai riválist szélsőjobboldalinak bélyegez".

Címlapról ajánljuk

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépés a Patrióták kiszorítása az Európai Parlamentben

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×