eur:
392.04
usd:
359.77
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Side View with the Inscription german Polizei (Police)
Nyitókép: Getty Images/webclipmaker

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.

Frank-Walter Steinmeier államfő, Olaf Scholz kancellár, a miniszterek és miniszterhelyettesek, az alkotmánybírósági tagok biztonságáért a szövetségi bűnügyi rendőrség titkosszolgálati csoportja felelős. Az ARD közszolgálati médium által ismertetett adatok szerint a csoport valójában több mint 500 különlegesen kiképzett nőből, illetve férfiből áll. Különleges ismertető a fülükben viselt különleges biztonsági gomb, amit ők maguk " olivabogyónak" neveztek el. A kabát és az ing alatt védőmellényt és szolgálati fegyvert viselnek.

Speciális testőrökkel rendelkezik a Bundeswehr is. A német hadsereg első számú vezetőjét, a főfelügyelőt például a nap huszonnégy órájában összesen 30, egyaránt egyenruhát viselő nő, illetve férfi védi.

A leglátványosabb munka az államfő, a kancellár, a külügyminiszter és más magas beosztású politikusok helyszíni védelme. Ugyanakkor a biztonsági csoport legfontosabb feladatai közé tartozik a kockázatértékelés is, az előzetes elemzések készítése.

Az ARD szerint az állambiztonsági hatóságok döntik el azt, hogy a német politikusok védelme érdekében adott esetben milyen méretű erőfeszítésekre, illetve hány testőrre van szükség. Ez azonban szigorúan titkos. Az ARD szerint ha például a kancellár vagy a külügyminisztere akár az országon belül, akár külföldre utazik, a biztonsági hatóságok megbízottjai előzetesen felkeresnek, illetve "felmérnek" minden helyszínt. Minden érintett épületet, konferenciatermet, nyilvános helyet megvizsgálnak a biztonság, illetve a sebezhetőség szempontjából.

A szövetségi bűnügyi rendőrség csoport ugyanakkor a politikusok lakóhelyét és irodáit is felügyeli. A kormány néhány minisztere például rendelkezi egy otthoni riasztógombbal, felkészülve minden lehetséges támadásra. Ha az úgynevezett pánikgombot megnyomják, a lehető leggyorsabban megjelenik egy fegyveres csapat, legyen szó akár a hálószobáról, akár a nappaliról.

A kültéri területek biztonságos használatának szavatolásáért ugyancsak a szövetségi rendőrség a felelős. Így például Olaf Scholz kancellár kénytelen lemondani arról, hogy egyedül kocogjon a szabadban, el kell tűrnie, hogy testőrök futnak mellette. Mint ahogy Annalena Baerbock külügyminiszter sem lehet egyedül reggelenként az uszodában, hozzá kellett szoknia, hogy testőrök tempóznak mellette. De amikor Frank-Walter Steinmeier elnök reggelente egyedül menne a közeli pékségbe, az azon nyomban zsúfolásig lesz teli a testőrök miatt.

Az ARD szerint természetesen

a Trump ellen merénylet után Németországban is felvetődik a kérdés, hogy szükséges-e újraértékelés. Minden valószínűség szerint igen, de ezt nem hozzák nyilvánosságra.

Az ilyen jellegű intézkedéseket ugyanis szigorú titoktartás övezi.

Amúgy pedig az is nyilvánvaló, hogy a testőrök sem garantálhatják az abszolút védelmet, tevékenységük elsősorban a kockázat minimalizálását, illetve a megelőzését, legrosszabb esetben pedig a gyors reagálást célozza. A krónikák szerint a legmagasabb rangú politikusokat különösebb atrocitás az elmúlt években nem érte. Azt ugyanakkor feljegyezték, hogy Scholz kancellár elődjének, Angela Merkelnek egy ízben vásárlás közben ellopták a pénztárcáját, amit testőrei sem vettek észre. Merkel elődjét, Gerhard Schrödert pedig egy alkalommal egy csalódott munkanélküli pofozta fel anélkül, hogy a testőrök közbeléphettek volna. Legutóbb, alig több mint egy évvel ezelőtt egy frankfurti férfi kocsijával "betársult" az Olaf Scholzot a repülőtérre szállító konvojba, és sikerült a kancellár repülőgépe elé hajtania. Ott azután

kiszállt, kezet fogott az elképedt kancellárral és átölelte őt.

A testőrök ezután döbbentek rá arra, hogy a merész potyázónak lényegében semmi hivatalos dolga nem volt.

Címlapról ajánljuk
A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Felemás hangulatban telt a keddi kereskedés Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódott az esés a tőzsdéken. Délután fontos kiskereskedelmi adat érkezett Amerikából, melynek hatására erősödni kezdett a dollár, az amerikai tőzsdék pedig emelkedtek, különösen a Dow index, amely közel 2 százalékos pluszban zárt, ami 2023 júniusa óta nem látott mértékű emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×