eur:
390.03
usd:
358.7
bux:
73437.43
2024. július 23. kedd Lenke
A kijevi gyermekkórház romjai között túlélők után kutatnak a mentők. Forrás: X / Larry the Cat
Nyitókép: Forrás: X / Larry the Cat

Kiderült, hogy kik és mivel támadták meg a kijevi gyermekkórházat

Nyílt hírszerzési adatok elemzése alapján fény derült a kijevi gyermekkórházzal kapcsolatos igazságra.

Mint arról az Infostart is beszámolt, hétfőn az orosz hadsereg az ukrán nagyvárosok ellen intézett tömeges légitámadást. Egy rakéta Kijevben eltalálta az ország legnagyobb gyermekkórházát is. Az óriási nemzetközi felháborodást kiváltó estre Moszkva azzal reagált, hogy hadserege kizárólag katonai és hadiipari célpontokat támadott Ukrajnában.

Az oroszok azt állították, hogy valószínűleg az ukrán légvédelem egyik eltévedt vagy meghibásodott rakétája zuhanhatott a kijevi gyermekkórházra. Csakhogy a támadás idején több térfigyelő kamera is működött az intézmény közelében, és felvételeket készítettek a rakéta becsapódásáról. Ezeket elemezve kiderült, hogy nem légvédelmi fegyver, hanem egy orosz H-101 típusú cirkálórakéta csapódott az épületbe.

A fegyvert még a múlt század végén, a Szovjetunióban tervezték. Igazából nem rakéta, hanem manőverező robotrepülőgép, amelynek meghajtását egy kis méretű gázturbina végzi. Repülőgépről indítják, hatótávolsága eléri a 3000 kilométert. A föld közelébe süllyedve, a kiemelkedő tereptárgyakat kerülgetve, előre beprogramozott útvonalon közelíti meg a célját.

Az orosz légierő Tu95MSM nehézbombázója, szárnyai alatt H-101 cirkáló rakétákkal. Forrás: Wikipédia
Az orosz légierő Tu95MSM nehézbombázója, szárnyai alatt H-101 cirkáló rakétákkal. Forrás: Wikipédia

Az Ukrajnában bevetett változatok robbanófejét majdnem a duplájára, 800 kilogrammosra növelték egy olyan második harci résszel, amely rengeteg acélszilánkot tartalmaz, hogy még nagyobb legyen becsapódáskor a pusztítás.

A kijevi gyermekkórházban keletkezett rombolás nagysága is egy ilyen szörnyű fegyverre utal. Ezért is képtelenség, amit az oroszok állítanak, hogy egy légvédelmi rakéta zuhanhatott az épületre.

A Kijev légvédelmére bevetett Patriot rakétáinak – változattól függően – 84 és 91 kilogrammos a robbanófeje, míg a NASAMS rendszer által alkalmazott elfogók harci része mindössze 18 kilogramm súlyú. Ekkora robbanófejek nem okozhattak ilyen borzalmas rombolást.

Egy, ugyancsak nyílt hírszerzési forrásokat használó portál azt is kiderítette, kik voltak azok az orosz pilóták, akik kilőtték a cirkálórakétát a gyermekkórházra, illetve kik adhattak nekik parancsot erre.

Szomorú tény, hogy az utóbbi időben megsokasodtak az ukrán polgári lakosság elleni orosz támadások. Az ENSZ Ukrajnában működő emberjogi missziója szerint a háború kitörése óta az idén májusban halt meg a legtöbb civil.

Időközben Ukrajna közölte, hogy több mint harminc alkatrészét és roncsdarabját azonosították az ukrán igazságügyi minisztérium Kijevi Igazságügyi Szakértői Tudományos Kutatóintézetének (KNDISZE) szakemberei annak a H-101-es rakétának, amellyel az oroszok hétfőn a kijevi Ohmatdit gyermekkórházat eltalálták. A darabok helyszíni vizsgálatakor azonosították egyebek mellett a rakétaszárny, a farokrész és a hajtómű külső burkolatának darabjait. Ezenfelül a szakértők a rendelkezésükre álló videófelvételek alapján hozzávetőlegesen kiszámították a cirkálórakéta méretét.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közzétette a fővárost ért hétfői orosz támadássorozat legfrissebb veszteségi adatait. Eszerint 33-an vesztették életüket, közülük ketten a gyermekkórházban. A halálos áldozatok között öt gyermek van. Rajtuk kívül 121-en sérültek meg.

A United24 ukrán online platform sajtószolgálata közölte, hogy önkétes adakozók 300 millió hrivnyát (több mint 2,8 milliárd forintot) gyűjtöttek össze az Ohmatdit számára, ami háromszorosa az eredetileg megcélzott összegnek. A gyűjtést, amelyet az ukrán Monobankkal közösen indítottak, szerdán le is zárták. A közlemény szerint 55 országból több mint 320 ezer ember, valamint számos vállalat csatlakozott a kezdeményezéshez. Hozzáfűzték, hogy számos külföldi és ukrán sztár is adakozott, neveket azonban nem hoztak nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk
Az önkormányzatok nekimentek a német kormánynak: nem akarják tovább fizetni a migránsok ellátását

Az önkormányzatok nekimentek a német kormánynak: nem akarják tovább fizetni a migránsok ellátását

A felmérések alapján a német lakosság négyötöde ellenzi a Scholz-kormányzat migrációs politikáját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet kutatója. Párducz Árpád arról is beszélt, hogy a legnagyobb helyi önkormányzati szövetség a migránsok számának növekedésére számít, ezért azt kéri a német kormánytól, hogy vállalja át a településektől a menekültek elszállásolásával és integrációjával kapcsolatos költségeket.

Hortay Olivér: az ukrán olajszankció miatt a stratégiai készletek felszabadítására is szükség lehet

Elsősorban a tárgyalásos megegyezésben bízik az Ukrajna által bevezetett kőolajszankció feloldásához a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője, aki vázolta, milyen forgatókönyvek jöhetnek szóba a magyar kőolajellátás biztosítására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×