eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányrendezvényt tart Philadelphiában 2024. április 18-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Rourke

Joe Biden: megerősítjük Ukrajna légvédelmét

Az amerikai elnök a washingtoni NATO-csúcsot megnyitó beszédében ígéretet tett arra, hogy Ukrajna további öt Patriot légvédelmi rendszert kap az orosz támadások kivédésére

Joe Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Németországgal, Olaszországgal, Hollandiával és Romániával együtt szállítja majd a Patriot rendszereket Ukrajnának. Mindezt abban a beszédében jelentette be, amelyben a NATO vezetőit köszöntötte Washingtonban - jelentette a BBC.

Az elnök rövid, de kemény hangú üdvözlőjében egyebek közt azt hangoztatta, hogy a NATO "hatalmasabb, mint valaha". Azt is mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború fordulóponthoz érkezett. A BBC megjegyzi: az elnök mindössze két nappal azután jelentette be az újabb légvédelmi rendszerek szállítását, hogy Kijevben, egy orosz rakéta, romba döntötte Ukrajna legnagyobb gyermekkórházat.

Mint arról az Infostart is részletesen beszámolt, a hétfői tömeges légitámadásban Ukrajna szerte 43 ember vesztette életét, és több mint százan megsebesültek. Ugyanakkor az oroszok tagadják, hogy ők mértek volna rakétacsapást a kijevi gyermekkórházra, bár ezt a BBC-nek nyilatkozó ENSZ megfigyelők is cáfolták.

„A háború azzal ér véget, hogy Ukrajna szabad és független ország marad” – hangsúlyozta Joe Biden. "Oroszország nem fog érvényesülni. Ukrajna győzni fog" - idézte az amerikai elnök szavait a londoni média cég.

Beszédében Biden elnök arra figyelmeztetett, hogy az „autokraták” felborították a világpolitika eddigi rendjét.

Az Ukrajnának ígért újabb Patriot rendszerekkel kapcsolatban a The Economist londoni újság szakértője, Shashank Joshi, azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy azok "nagyon jók a ballisztikus rakéták lelövésére", de Ukrajnának "többféle légvédelmi fegyverre van szüksége". Szerinte szükség lenne a Patriot-nál olcsóbb eszközökre is, mert máskülönben gazdaságilag nem lesz fenntartható Ukrajna katonai támogatása.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×