eur:
390.83
usd:
358.65
bux:
72899.65
2024. július 19. péntek Emília
Pingtung megye, 2016. augusztus 25.A tajvani hadsereg egyik F-16 Falcon típusú vadászbombázó repülőgépe a 32. alkalommal megrendezett Han Kuang (Kínai Dicsőség) fedőnevű hadgyakorlaton a dél-tajvani Pingtung megyében 2016. augusztus 25-én. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Bejelentés: már idén lesz Ukrajnának F-16-os gépe

Norvégia hat F-16-os harci repülőgépet fog átadni Ukrajnának, hogy támogassa az ukrán hadsereg védekezését az orosz légitámadásokkal szemben - jelentette be a norvég kormány. Antony Blinken a NATO-csúcs előtt arról beszélt, hogy a folyamat megkezdődött, Dánia is ad vadászgépeket Ukrajnának.

Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök elmondta: az F-16-osok szállítását a tervek szerint még 2024-ben megkezdik.

"A légvédelmi rendszerekkel együtt a harci repülőgépek elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy az ukránok képesek legyenek megvédeni magukat az orosz légicsapásokkal szemben" - állt a kormányfő közleményében.

Norvégia már tavaly augusztusban jelezte, hogy F-16-osokat tervez Ukrajnának adományozni, de akkor nem közölték, hogy pontosan hány gépről van szó. Az akkori első bejelentés óta a norvég kormány két F-16-os harci repülőgépet Dániába küldött, hogy azokat használják az ukrán pilóták kiképzéséhez.

A norvég légierő 2021-ben saját modelljeit lecserélte az F-16-osok modernebb utódjára, az F-35-ös típusra. A lecserélt gépek közül 32-t Romániának adtak el.

Az ukrán vezetés már hosszú ideje kéri nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak neki F-16-osokat. Dánia eddig 19, Hollandia pedig 24 gép szállítására tett ígéretet. Mindkét ország azon fáradozik, hogy nemzetközi koalíciót alakítson ki Ukrajna F-16-osokkal történő ellátására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozón reményét fejezte ki, hogy az első F-16-osok még nyáron megérkezhetnek Ukrajnába. Az elnök szerint országának legalább 128 harci repülőgépre lenne szüksége.

Blinken szerint már a nyáron repülni fognak a gépek Ukrajnában

Már megkezdték az első F-16-os harci repülők Hollandiából és Dániából történő átadását a kijevi vezetésnek, és azok már a nyáron repülni fognak az ukrán égen - közölte szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter a washingtoni NATO-csúcstalálkozó margóján.

Blinken úgy fogalmazott, hogy az elkövetkezendő napokban nagyszabású támogatási csomagot fognak bejelenteni Ukrajna számára, amely "világos és erős hídként fog szolgálni Kijev NATO-tagsága felé".

"Szintén örömmel jelenthetem be, hogy e szavak elhangzásakor az F-16-osok átadása folyamatban van Dániából, illetve Hollandiából" - ismertette Blinken. "És ezek a harci repülők... Ukrajna egén fognak repülni ezen a nyáron, szavatolva Ukrajna hatékony védelmét az orosz agresszióval szemben" - hangoztatta az amerikai tárcavezető. "Biztonsági okokból jelen pillanatban nem tudunk további részleteket közölni" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok, Dánia és Hollandia vezetői közös közleményükben tudatták szerdán, hogy a dán és a holland kormányok amerikai támogatással ajándékoznak F-16-os gépeket Ukrajnának.

"Hálásak vagyunk Belgiumnak és Norvégiának, amiért további repülőgépeket adnak, valamint a légierő képességnövelő szövetség többi tagjának a támogatásukért" - olvasható az állásfoglalásban, amely hozzátette, hogy a csoport elkötelezett Ukrajna légi képességeinek további növelése mellett.

A NATO-tagállamok eddig további öt Patriot, illetve egyéb légvédelmi rendszert ígértek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten azt mondta, hogy szeretné megduplázni a nyáron az ukrán légvédelmet és ehhez országának még legalább hét Patriot légvédelmi ütegre lenne szüksége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×