eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén a margitszigeti nagyréten 2024. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a Newsweekben írta le a véleményét a NATO-ról

A NATO-tagországoknak nem attól kell tartaniuk, hogy megtámadják őket, sokkal inkább attól, hogy maga a szövetség végez magával - írta a miniszterelnök.

A NATO célja a béke, nem a véget nem érő háború – címmel jelentetett meg egy Orbán Viktor által írt véleménycikket a Newsweek magazin pénteken - írja a HVG.

A cikket Orbán úgy kezdi, hogy a NATO fordulóponthoz érkezett, mert ugyan a világtörténelem legsikeresebb katonai szövetsége békeprojektként indult, és a jövőbeni sikere is azon áll, hogy sikerül-e a békét megőriznie, ma a háborús törekvések kerültek napirendre, amely ellentétes a NATO alapító értékeivel. Orbán azt állítja, hogy Magyarország történelmi tapasztalata az, hogy az ilyen átalakulások nem vezetnek jó irányba, és a jelenlegi cél az kellene, hogy legyen, hogy a szövetséget békeprojektként őrizzék meg.

Orbán felidézi, hogy a NATO évszázadok óta az első katonai szövetség, amelyhez Magyarország önként csatlakozott, és a korábbi szövetségi rendszerekben az országnak olyan háborúkat kellett vívnia, amelyeknek eredetileg nem akart részese lenni, majd olyan vereségeket szenvedett, amely majdnem eltörölte Magyarországot a Föld színéről. Végre egy olyan katonai szövetséghez csatlakoztunk, amely nem a háború, hanem a béke megőrzése, nem az offenzív terjeszkedés, hanem önmagunk és egymás megvédése mellett kötelezte el magát, magyar szempontból ennél jobbat nem kívánhattunk volna – írja.

Orbán ezt követően Truman amerikai elnöktől származó idézetet használva ismétli el újra, hogy a NATO egy védelmi szövetség, amelynek a béke áll a fókuszában, olyan geopolitikai környezet megteremtése a célja, amelyben a szövetség tagjai kölcsönösen megvédik egymást.

Példákat is hoz arra, hogy milyen közös, afganisztáni, koszovói NATO-missziókban vettek részt a magyar katonák, illetve leírja, hogy milyen haderőfejlesztésbe kezdett Magyarország, hogy a védelmi ipar újjáépítése is folyamatban van.

Orbán leírja, hogy amikor a NATO jövőjéről van szó, Magyarország – a fenti lojalitása és igyekezetei ellenére – nem ért egyet a többi tagország többségével. A szövetségen belül egyre több hang szól amellett, hogy elkerülhetetlen vagy szükséges konfrontálódni más geopolitikai erőközpontokkal, márpedig ez önbeteljesítő jóslatként működik: minél inkább úgy gondolják, hogy a konfliktus elkerülhetetlen, annál nagyobb szerepet vállalnak az előidézésében – írja a magyar miniszterelnök.

Orbán úgy véli, hogy nem külső ellenségtől kell NATO-tagként tartanunk, hiszen annak, ha van esze, nincs mersze támadást indítani egyetlen NATO-tagország ellen sem. De ha a szövetség az együttműködés helyett a konfliktust, a béke helyett a háborút választja, akkor Orbán szerint öngyilkosságot követ el.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×