eur:
394.61
usd:
365.84
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az AfD is érdeklődik a leendő új EP-frakció iránt

A vasárnapi bécsi bejelentésre máris reagáltak a kampányoló osztrák pártok, de élénk érdeklődést váltott ki Németországban is.

Az osztrák média inkább tényszerű, ugyanakkor kritikus beszámolókat közölt arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Herbert Kickl, az ellenzéki radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az ANO párt vezetője egy új európai parlamenti frakció létrehozásának tervét jelentette be.

Az ORF tudósításában azt emelte ki, hogy az új együttműködésben megállapodó pártok országaikban egyaránt győzelmet arattak a júniusi 9-i európai parlamenti választásokon. A három érintett pártvezető egyaránt annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "hazafias szövetségüknek" hamarosan több tagja lesz. Az osztrák sajtó kiemelte, hogy a szabadságpárti elnök, Kickl a szövetség startját "rakétaindításhoz" hasonlította. Idézték Orbán Viktort is, aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a csoport hamarosan "a legerősebb politikai egyesülés" lesz az európai politikában. Az aláírt "hazafias kiáltványt" ismertetve pedig az országok szuverenitásának védelmét, az illegális migráció elleni harcot és a "zöld megállapodás" felülvizsgálatát emelték ki, utalva arra, hogy az európai klímavédelmi politika veszélyezteti az európai gazdaság versenyképességét.

A bécsi parlament leköszönő elnöke, Wolfgang Sobotka Herbert Kicklt bírálta, azt állítva, hogy az FPÖ politikáját taktikai megfontolások diktálják. Werner Kogler alkancellár, a koalíciós partner Zöld Párt elnöke azzal vádolta a szabadságpárti elnököt, hogy "Ausztriát Orbanisztánná akarja tenni", az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke, Andreas Babler szerint a hét végén Bécsben bemutatott új szövetség jelzi, hogy milyen veszélyt jelent Ausztria számára, ha az FPÖ kormányzati felelősséghez jut. "Kickl Orbánt utánozza, és hozzá hasonlóan egy illiberális demokráciát kíván létrehozni" – hangoztatta a szociáldemokrata politikus.

Ausztriában szeptember 29-én tartják a parlamenti választásokat. Felmérések szerint immár hosszabb ideje a szabadságpárt rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal, megelőzve a kormányon lévő konzervatív néppártot és az ellenzéki szociáldemokrata pártot. Karl Nehammer kancellár, az ÖVP elnöke egy interjúban ugyan nem zárta ki egy esetleges koalícó lehetőségét a szabadságpárttal, azt ugyanakkor hozzátette, hogy csakis egy Kickl nélküli FPÖ-vel lépne koalícióra.

A Der Standard című liberális lap a kiáltványból idéz, kiemelve, hogy a három politikus a szuverenitás jegyében szembehelyezkedik egy "állítólagos európai központi állammal, amely a nemzeteket akarja leváltani". A közös nézetek sarkkövét a nemzetek jelentik – írja a lap, utalva arra, hogy a kiáltvány szerint a nemzeteknek kell megvédeniük lakosságukat "a politikai, gazdasági és kulturális fenyegetésekkel szemben".

Az osztrák újságok kiemelik a nyilatkozatból a migráció témakörét, amellyel kapcsolatban a három bécsi aláíró hangsúlyozta a határvédelem fontosságát. Fontosnak nevezték a kulturális identitás megőrzését, hangoztatva, hogy ez összhangban van az európai polgárok túlnyomó többségének akaratával.

A konzervatív Die Presse Herbert Kicklt idézte, aki a hármas szövetség, illetve a kiáltvány megszületésével kapcsolatban "történelmi eseményről" beszélt.

Mindez belépést jelent a szabadság, a béke, a jólét és az értékek korszakába"

– fogalmazott a szabadságpárti vezető, aki szerint most ki kell állni Európa mellett a "Von der Leyenekkel és Macronokkal szemben".

A német média az osztrák állásfoglalásoknál is kritikusabban fogalmazott. A ZDF közszolgálati rádió és televízió szerint a három politikus nem véletlenül választotta a kiáltvány aláírásának vasárnapi időpontját, az ugyanis egy nappal előzte meg Magyarország uniós elnökségének kezdetét. Orbán Viktornak – mint a ZDF utalt rá – július elsejétől elsősorban közvetítenie kell, hidakat kell építenie, és kompromisszumokat kell kötnie a 27 uniós tagállam között.

A ZDF-hez hasonló szellemben fogalmazott a Die Zeit is, és utalt arra, hogy Herbert Kickl pártja jelenleg még az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióhoz tartozik, és nyitott a részvételre az Alternatíva Németországnak (AfD) radikális jobboldali német párt is, amelyet korábban kizártak az ID frakcióból. Alice Weidel, az AfD elnöke hangsúlyozta, hogy pártja nyitott az új képviselőcsoportban való részvételre. "Ez új lehetőségeket kínál más pártokkal való együttműködésre" – fogalmazott az AfD társelnöke.

Az új képviselőcsoport létrehozáshoz az EP-ben legalább 23 képviselőre van szükség, akik a 27 tagállam legalább egynegyedét képviselik, mind osztrák, mind a német média úgy értesült, hogy kiszivárgott értesülések szerint nagy valószínűséggel lesz megfelelő számú jelentkező.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×