eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Peking, 2016. március 5.A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái érkeznek a pekingi Nagy Népi Csarnokba a kínai Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának nyitónapján, 2016. március 5-én. (MTI/EPA/Vu Hong)
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Korrupció miatt folyik eljárás két volt védelmi miniszter ellen Kínában

A Kínai Kommunista Párt csütörtökön kizárta Vej Fong-ho és Li Sang-fu korábbi védelmi minisztereket a pártfegyelem és egyes törvények súlyos megsértése miatt..

Az állami médiában ismertetett pártjelentésből az derül ki, hogy a Li Sang-fu elleni vizsgálatok eredménye szerint a volt miniszter súlyosan megsértette a politikai és szervezeti fegyelmet, tisztségét kihasználva hatalmas pénzösszegeket fogadott el kenőpénzként, továbbá nem teljesítette a politikai felelősségét, és személyi előnyökre törekedett saját maga és mások számára.

"A párt és a hadsereg vezető kádereként Li Sang-fu elárulta eredeti küldetését, (.) elárulta a párt Központi Bizottságának és Központi Katonai Bizottságának a bizalmát, (.) és nagy kárt okozott a párt ügyének és a nemzetvédelemnek" - áll a párt indoklásában, mely szerint

Lit megfosztották nemzeti törvényhozói tagságától is.

Vej Fong-hóval kapcsolatban az ellene tavaly szeptemberben indított vizsgálatról készített jelentésben megállapították, hogy "hatalmas mennyiségű pénzt és értéktárgyakat" fogadott el, és "segített másoknak abban, hogy a személyzeti megállapodásokban helytelen előnyökhöz jussanak". Hozzátették: tettei "rendkívül súlyosak és óriási károkat okoztak".

Vej 2015 és 2017 között a Népi Felszabadító Hadsereg rakétaerejének vezetője volt. Tavaly év elején eltűnt a nyilvánosság elől, majd márciusban leváltották egy tervezett kabinetalakítás során.

Lit tavaly októberben váltották le két hónapos eltűnése után.

A két volt miniszter párttagságától való megfosztásáról a héttagú Politbüró, a kommunista párt hatalmi csúcsszerve határozott. A döntést a párt július 15. és 18. között tartandó harmadik nagygyűlésén fogják megerősíteni.

A kínai hadseregben tavaly óta átfogó korrupcióellenes tisztogatás zajlik, már tizenegy tábornokot és több légvédelmi vezetőt is eltávolítottak a nemzeti törvényhozó testületből. Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten azt mondta, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg "mélyen gyökerező" politikai problémákkal küzd, és kijelentette, hogy a korrupt tisztek "nem rejtőzhetnek el".

Címképünk illusztráció

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×