eur:
394.93
usd:
368.92
bux:
71814.12
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Young woman pulling suitcase in  airport terminal. Copy space
Nyitókép: Nutthaseth Vanchaichana/Getty Images

Ha nyaralni indul, jó tudni: vannak elátkozott repterek – itt a lista

Akik Görögországba, Máltára vagy Szerbiába utaznak, jobb, ha felkészülnek arra, hogy bármikor lehetnek késések vagy járattörlések.

A tavaly nyári adatok alapján Szerbia, Málta és Görögország repülőterein volt a legnagyobb a késéssel felszálló gépek, illetve utasok aránya, míg a legpontosabban a finn, a norvég és a litván légikikötőkből indultak az egyes járatok – derült ki az AirHelp európai reptéri késésekről készített nemzetközi összesítéséből, melyet a vg.hu szemlézett.

Összesen 31 európai ország repülőtereinek statisztikai adatait vizsgálták, az összeállításba a legalább félmillió utast fogadó országok minimum százezres utasforgalmat lebonyolító repterei kerülhettek be.

A felmérés szerint a Szerbiából utazók fele csak késve tudott útnak indulni, Máltán az utasok csaknem 46,6 százalékának, míg Görögországban a 44 százalékuknak kellett valamennyi időt várakozniuk a repülőtereken.

Szerbiában és Görögországban már évek óta nagy problémát jelentenek a késések és a járattörlések, ezzel mindenképpen számolniuk kell azoknak, akik ezekbe az országokba terveznek nyaralást.

Ezzel szemben Finnországban csak minden ötödik utas járata késett tavaly nyáron, Norvégia 20,11 százalékos részaránnyal a második, míg Litvánia 20,88 százalékos részaránnyal a harmadik lett a rangsorban. Mindhárom országban évek óta viszonylag alacsony a késve felszálló utasok aránya.

Magyarország a középmezőnyben, a 17. helyen végzett a 31-es listán. A tavaly itthonról felszálló 1 950 000 utasból 680 ezren érkeztek meg késve a célhelyszínre, vagyis az érintettek 34,77 százalékának kellett késéssel vagy járattörléssel szembesülnie a tavaly nyári főszezonban.

A magyar turisták körében népszerű nyaralási helyszínek közül Horvátországban (az utasok 33,82 százalékának kellett várakoznia tavaly) hasonló a helyzet, mint itthon, Olaszország (41,11 százalék) és Törökország (42,33 százalék) a lista végén szerepel, Spanyolország (27,43 százalék) viszont elől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×