eur:
393.07
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
To Lam vietnami elnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfőt Hanoiban 2024. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Nhac Nguyen

Vlagyimir Putyin újabb állammal fűzi szorosabbra az orosz kapcsolatokat - videó

Oroszország prioritása a stratégiai partnerség megerősítése Vietnammal - jelentette ki csütörtökön Hanoiban a hivatalos látogatáson tartózkodó orosz államfő.

A To Lam vietnami államfővel az elnöki palota nagytermében kezdett megbeszéléseik előtt nyilatkozva az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy ezekben a napokban ünneplik a baráti kapcsolatok alapjairól szóló szerződés 30. évfordulóját. Szólt arról, hogy országaik között fokozatosan fejlődnek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok. Tavaly a kereskedelmi forgalom 8 százalékkal nőtt.

To Lam hangoztatta, hogy országa szeretné fellendíteni a kapcsolatait Oroszországgal. Egyben gratulált Putyinnak tavaszi újraválasztásához, és méltatta Oroszország eredményeit, köztük a "belpolitikai stabilitást". Az orosz elnök a kormányzó Vietnami Kommunista Párt lapjában megjelent véleménycikkben

köszönetet mondott Hanoinak az Ukrajnával kapcsolatos "kiegyensúlyozott" hozzáállásáért.

Oroszország és Vietnam "hasonlóan" értelmezi az ázsiai-csendes-óceáni helyzetet is - érvelt. Hangoztatta: tiszteletben tartja a regionális blokkal, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével folytatott párbeszédet, amelyben szerinte Vietnam aktív szerepet játszik.

A tárgyalásokat követően kiadott közös nyilatkozat szerint a védelem és a biztonság különleges helyet foglal el az orosz-vietnami kétoldalú kapcsolatokban. Putyin a megbeszélésen elmondta, hogy Oroszország partneri viszonyt kíván ápolni a délkelet-ázsiai országgal az energia és a biztonság terén. Mint kifejtette: Moszkva és Hanoi érdekeltek abban, hogy megbízható biztonsági struktúrát építsenek ki az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

"Az energia- és gázágazatban is növelni fogjuk az együttműködés hatékonyságát ezekben a projektekben, hogy kedvező feltételeket teremtsünk vállalataink munkájához" - mondta Putyin a vietnami elnökkel tartott televíziós sajtótájékoztatón. Putyin a Pham Minh Chinh miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen - mint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte - kiemelte, hogy

Oroszország kész hosszú távon is cseppfolyósított földgázt szállítani Vietnamba.

Az orosz államfő meghívta a vietnami vezető tisztségviselőket, köztük Nguyen Phu Trongot, a kommunista párt főtitkárát, hogy látogassanak el Oroszországba. Moszkva a vietnami háború idején fegyvereket szállított kommunista szövetségesei számára, és továbbra is ad el fegyvereket és katonai felszereléseket Vietnamnak. Putyin csütörtökön a kora reggeli órákban érkezett Hanoiba Észak-Koreából, ahol védelmi megállapodást írtak alá Moszkva és Phenjan között.

Kína és Észak-Korea után a délkelet-ázsiai ország a harmadik, amelyet Putyin meglátogatott, mióta májusban beiktatták ötödik hivatali idejére. Az orosz elnök vietnami látogatása bírálatokat váltott ki az Egyesült Államok részéről, amely tavaly felújította diplomáciai kapcsolatait Hanoival, és immár Vietnam legfontosabb exportpiaca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×