eur:
393.13
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vörös színnel világítják meg a Genfi-tó szökőkútját az első genfi konvenciók aláírásának 70. évfordulója alkalmából 2019. augusztus 12-én. A Genfi egyezmények a jelenleg is hatályban lévő, 1949. augusztus 12-én elfogadott négy egyezményt jelentik, melyek megállapítják az irányadó alapvető nemzetközi jogi szabályokat fegyveres konfliktusok esetén. Az 1899-ben és 1907-ben elfogadott Hágai egyezményekkel együtt képezik a nemzetközi humanitárius jogi rendszer alapjait.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Súlyos tiltást szavaztak meg Genfben

A genfiek nagy többsége egyetértett a vasárnapi népszavazáson a gyűlöletkeltésre alkalmas - közöttük a náci - jelképek nyilvános használatának betiltásával a szavazatok több mint 96 százalékának feldolgozása alapján

A törvénytervezetről egyedül Genf kantonban szavaztak Svájcban.

A hivatalos eredmények szerint a genfiek mintegy 85 százaléka értett egyet azzal, hogy tiltsák be az ilyen jelképet közszemlére tételét vagy viselését közterületen.

Szövetségi szinten is készül hasonló törvénytervezet, az erre vonatkozó indítványt áprilisban fogadták el a svájci képviselők. Az indítvány megbízza a kormányt, hogy dolgozza ki az ilyen jelképek tiltására vonatkozó jogi alapokat, amelyeket a parlamentnek meg kell szavaznia.

Ily módon Genf lesz az első kanton, amely törvénybe foglalja közterületen a gyűlöletkeltésre alkalmas jelképek tilalmát

- írta a Keystone-ATS hírügynökség.

A törvénymódosítást a radikális jobboldali Centrum (UDC), a szövetségi alsóházban legtöbb képviselővel rendelkező párt kivételével minden politikai formáció támogatta. Az indítványt ugyanakkor az UDC egyik képviselője nyújtotta be, akinek a nagyapját a mauthauseni koncentrációs táborba deportálták.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×