eur:
394.86
usd:
367.66
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

Három EP-mandátumot ér a baloldal győzelme Dániában

Dániában szoros versenyben a baloldali, zöld Szocialista Néppárt listája kapta a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választásokon a hétfőn közzétett ideiglenes végeredmény szerint.

A vasárnapi szavazáson ez a párt a voksok 17,4 százalékát szerezte meg. A második helyen a kormánykoalíció vezető ereje, a Mette Frederiksen miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt végzett 15,6 százalékkal. E két pártnak – amely sokáig fej-fej mellett haladt a voksok összeszámlálásakor – három-három helye lesz a Dánia számára fenntartott 15 képviselői hely közül.

A Liberális Párt (Venstre) a 2019-es választási eredményéhez képest csaknem 9 százalékpontos visszaeséssel a harmadik helyet szerezte meg, és ezzel két mandátumhoz jutott. A jobboldali Dán Néppárt (DPP) az érvényes leadott szavazatok 6,4 százalékával, négy százalékponttal gyengébb eredménnyel, mint öt éve, egyetlen képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Egy-egy képviselői helyet nyert a centrista Mérsékelt Párt, a jobboldali Liberális Szövetség és a Konzervatív Néppárt, a baloldali Radikális Venstre, a szintén baloldali, környezetvédő Vörös-Zöld párt és új erőként a tavalyelőtt alapított, jobboldali Dán Demokraták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×