eur:
394.84
usd:
367.75
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (b) az előzetes eredmények alapján készített mandátumbecslés grafikonját mutatja be Brüsszelben az európai parlamenti választások estéjén, 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Itt az Európai Parlament első mandátumbecslése – grafikon

11 tagországból beérkezett exit poll felmérésekre alapozva.

Az új összetételű Európai Parlament képviselői helyeire vonatkozó első mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 181, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 135, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 82, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 71, Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 62 képviselői helyet szerezhet – közölte az Európai Parlament vasárnap este, azt követően, hogy az európai uniós tagállamok egy részében befejeződött az EP-választás.

A 27 közül 11 tagországból beérkezett exit poll felmérésekre alapuló becslést ismertető brüsszeli közlemény szerint a Zöldek képviselőcsoportja 53, a független képviselők csoportja 51, a Baloldal 34 képviselőt ültethet az EP-be, az eddig pártcsaládhoz nem tartozó új jelöltek közül pedig 51-en kaphatnak helyet az új összetételű EP-ben.

Az ötéves mandátumát befejező Európai Parlament összetételéhez képest 2024–2029 között az Európai Néppárt (EPP) várhatóan 5, az Európai Konzervatívok és Reformerek 2, az Identitás és Demokrácia pártcsoport 13 további hellyel rendelkezik majd, a független, valamint az EP-be újonnan bekerült képviselők 40-nel lesznek többen. Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után csatlakozhatnak majd valamely pártcsoporthoz – jelentette be Roberta Metsola, az EP elnöke.

A közlés szerint 20 képviselői helyet vesztett az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció és 18 helyet a Zöldek. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége 4-gyel, a Baloldal pedig várhatóan hárommal kevesebb képviselői hellyel rendelkezhet majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Kicsit kezd magára találni Amerika

Kicsit kezd magára találni Amerika

A vasárnapi francia választást követően nagy emelkedést figyelhettünk meg a piacnyitásban az európai tőzsdéken, a legnagyobb ralit a francia tőzsdénél láthattuk. Később kicsit romlott a hangulat, de az alapvetően így is pozitív miliőben alultejesítő volt a magyar tőzsde, elsősorban az OTP gyengélkedésének köszönhetően. A tengerentúlon kisebb mozgások voltak megfigyelhetőek a nyitáskor, a Tesla azonban nagyot emelkedik a holnapi értékesítési adatok előtt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×