eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Párizs, 2024. március 28.Lelátókat építenek a párizsi Mars-mezőn, a 2024-es párizsi nyári olimpia versenyeinek egyik színhelyén 2024. március 28-án. Itt rendezik meg strandröplabda-bajnokságokat, illetve a paralimpia vak sportolóinak labdarúgó-tornáját.
Nyitókép: MTI/AP/Aurelien Morissard

Eltüntetik a hajléktalanokat Párizsból

Több ezer embert telepítenek ki a francia főváros utcáiról az olimpia miatt. Civil szervezetek és a város vezetése is fel van háborodva a bánásmódon.

Több ezer hajléktalant költöztettek ki Párizsból és környékéről az olimpia előtt – állítják civil szervezetek.

A kitelepítettek között vannak menedékkérők, családok és gyerekek is – közölte jelentésében a kilencven egyesületet képviselő Le Revers de la Médaille nevű szervezet. Mint írják, tavaly április óta fokozódtak a kitelepítések és a sátortáborok felszámolása a francia fővárosban és környékén, és az elmúlt 13 hónapban összesen 12 545 embert költöztettek el.

A rendőrség lecsapott a szexmunkásokra és a kábítószerfüggőkre is, eltávolítva őket azoktól a hálózatoktól, ahol egészségügyi ellátásban és támogatásban részesülhettek volna.

„Az Île-de-France régióból kiürítették azokat az embereket, akiket a hatalom nemkívánatosnak tart” - zárul a jelentés, amit a Guardian szemlézett.

Paul Alauzy, a Médecins du Monde egészségügyi megfigyelésért felelős koordinátora azzal vádolta a hatóságokat, hogy társadalmi tisztogatást hajtanak végre a város legveszélyeztetettebb lakossága ellen annak érdekében, hogy Párizs a lehető legszebb fényében tündököljön az olimpia előtt. Elmondása szerint az embereket buszokkal szállítják a tavaly létrehozott ideiglenes regionális központokba, amelyek csak rövid távú megoldást jelentenek a problémára.

„A szőnyeg alá söprik a nyomort.

Ha ez valóban méltó megoldás lenne a problémára, akkor az emberek azért harcolnának, hogy felszállhassanak a buszokra. De nem így van. Egy olyan folyamat zajlik, amiben ellehetetlenítik ezeknek az embereknek az életét, és azokét is, akik támogatják őket” – mondta a koordinátor.

A szervezet szerint legalább 20 ezer otthonra van szükség Franciaországban, köztük hétezerre az Île-de-France régióban, hogy hosszú távú megoldást kínáljanak a hajléktalanok számára. A párizsi városháza kidolgozott egy tervet ezer férőhely sürgős biztosítására, de ezt még nem hagyta jóvá az állam.

A jelentés úgy fogalmaz, a hatóságok által nemkívánatosnak tartott személyeket zaklatják és eltüntetik azokról a helyszínekről, amelyeket az olimpia érint.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere közölte, hogy a városháza évek óta arra kéri a kormányt, hogy álljon elő egy hiteles tervvel a főváros utcáin élő, becslések szerint 3600 ember elhelyezésére. Azt állította, hogy tavaly senkit sem kényszerítettek arra, hogy elhagyja Párizst.

"Dühös vagyok amiatt, hogy ezt a városra hárítják, mert ez nem a mi feladatunk vagy felelősségünk, és már így is többet teszünk azért, hogy sürgősen szállást találjunk a kiszolgáltatott emberek számára. Minden héten családokat helyezünk el otthonokban” - mondta Hidalgo.

Párizs több vezetője is méltó megoldást szorgalmazott, és a kormányt hibáztatta a helyzetért. Léa Filoche, a szolidaritásért, a szükséglakásokért és a menekültek védelméért felelős alpolgármester arról számolt be, hogy már több mint egy éve egyeztetnek a szükséglakások létesítéséről a kabinettel, de először 400 férőhellyel, majd 200-zal, végül 80-nal álltak elő. „Mi készítettünk egy tervet, hogy 1000 sürgős helyet hozzunk létre; ők azt mondták, hogy nincs rá pénz. Megtesszük, ami tőlünk telik, ám a rendszer telített” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×