eur:
396.54
usd:
371.06
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Izraeli harcjárművek sorakoznak a Gázai övezet és Izrael határán 2024. június 3-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Több tucatnyi palesztin áldozattal járt az izraeli túszmentő akció

Legkevesebb 94 palesztin meghalt és több mint száz megsebesült a Gáza középső részén fekvő Nuszeirat és más területek elleni izraeli támadásokban - közölte szombaton a Hamász irányította enklávé egészségügyi minisztériuma.

Az izraeli hadsereg szombati közleménye szerint erőik négy túszt mentettek ki élve két különböző helyszínről a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttáborban.

Az izraeli hadsereg, a rendőrség és a hírszerzés, vagyis a Sin Bet közös közleményének a megfogalmazása szerint "erőink egy terrorista struktúrát támadnak" a térségben, és "kiszabadítottak négy izraeli túszt". A közlemény megerősítette, hogy a túszok egészségi állapota jó, és orvosi vizsgálatokra egy Tel-Aviv melletti kórházba szállították őket.

Palesztin szemtanúk elmondása szerint izraeli repülőgépek intenzív tűzzel vették célba a területet. A Nuszeirat tábort légi és tüzérségi fedezettel támadó izraeli alakulatokkal palesztin fegyveresek felvették a harcot. Az összecsapások számos halálos áldozattal jártak - mondták.

Hálil al-Dakran, a Gázai övezet középső részén fekvő Dír al-Balah város al-Aksza kórházának igazgatója a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a Nuszeirat és Dír al-Balah intenzív izraeli bombázása miatt nagyszámú sebesült palesztin került a kórházba, akik közül sok azóta meghalt.

Izrael nem kényszerítheti rá akaratát a Hamászra, és a palesztin iszlamista szervezet nem fogad el olyan megállapodást, amely nem teremti meg a palesztinok biztonságát - jelentette ki Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője szombaton, válaszul a gázai Nuszeirat térségében végrehajtott izraeli katonai akciókra.

"Népünk nem adja meg magát, és az ellenállás továbbra is megvédi jogainkat ezzel a bűnöző ellenséggel szemben" - mondta Hanije nyilatkozatában. Hozzátette: "Ha az (izraeli) megszállók azt hiszik, hogy erőszakkal ránk kényszeríthetik a döntéseiket, akkor nagyon tévednek".

(A nyitókép illusztráció: Izraeli harcjárművek sorakoznak a Gázai övezet és Izrael határán 2024. június 3-án.)

Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték az idei amerikai elnökválasztási kampány első vitáját, amelyen a republikánus Donald Trump a tőle vártnál összeszedettebbnek bizonyult, bár a túlzásokkal operáló exelnök a tényekkel továbbra is hadilábon állt. Eközben a hivatalban lévő demokratának, Joe Bidennek nem igazán sikerült dinamikus és energikus teljesítményt nyújtania. A moderátorok kérdéseit gyakran figyelmen kívül hagyó, személyes támadásokkal tarkított csörte után több amerikai médium is arról ír, hogy a Demokrata Párton eluralkodott a pánik a 81 éves elnök szereplése miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×