eur:
394.89
usd:
368.84
bux:
71790.78
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart az ukrajnai helyzetről a washingtoni Fehér Házban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Előre szóltak az izraeli kormánynak az amerikai békejavaslatról

Az Egyesült Államok tájékoztatta Izraelt, mielőtt Joe Biden részletesen beszámolt az izraeli tűzszüneti elképzelésről

A Fehér Ház tájékoztatta az izraeli kormányt arról, hogy Joe Biden nyilvánosság előtt is részletesebben ismertetni szándékozik Izrael új javaslatát az átmeneti tűzszünetről, túszok elengedéséről és a gázai segélyszállítmányok kiszélesítéséről - közölte a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője.

John Kirby újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen kifejtette, hogy egy előremutató izraeli javaslatról van szó, ami intenzív diplomáciai munka eredménye, amerikai részvétellel.

A nemzetbiztonsági illetékes védelmébe vette Joe Biden pénteki bejelentését és annak időzítését, amikor a Fehér Házban tartott nyilatkozata során részletesen beszámolt a tűzszünetre, és az ellenségeskedés lezárására vonatkozó új javaslatról. Az időzítéssel kapcsolatban elmondta, hogy előző nap a javaslatot megkapták a Hamász képviselői, Biden elnök pedig a szokásoktól eltérően azért tartotta fontosnak tájékoztatást adni a tervezet részleteiről, mert véleménye szerint Izrael komolyan gondolja annak tartalmát, és nyomást akart kifejteni a palesztin félre.

John Kirby ugyanakkor - részletek említése nélkül - azt elismerte, hogy az álláspontokra vonatkozó különbségek fennmaradnak. Hozzátette, Izrael belső vitáiról nem nyilatkozik azzal a folyamattal kapcsolatban, amely a javaslathoz vezetett, és úgy vélte, lényeg, hogy az izraeli külügyminiszter és a miniszterelnök is sajátjukként ismerték el a tűzszünetről szóló, több diplomáciai lépcsőből álló elképzelést.

Ki lehet jelenteni, hogy a "labda a Hamász térfelén pattog", ami a folytatást illeti - értékelte a helyzetet a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a következő lépés a javaslat sorsát illetően.

John Kirby megállapította, hogy több hét izraeli és amerikai diplomáciai tárgyalás eredményeként jutottak arra a következtetésre, amit Joe Biden pénteki bejelentése tartalmazott, miszerint a Hamász lebontását sikerült elérni addig a pontig, hogy nem tudna a tavaly október 7-ihez hasonló támadást kivitelezni.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök reagálására, miszerint a célja változatlanul a Hamász teljes felszámolása, John Kirby azt mondta, az amerikai fél egyetért abban az izraeli partnerekkel, hogy nem szabad megengedni, hogy a Hamász képes legyen ilyen támadás kivitelezésére, és azt sem gondolja, hogy Izraelnek meg kellene állnia a cél elérésének útján.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "most jött el az ideje annak - amikor a palesztin terrorszervezet már nem lenne képes az október 7-hez hasonlatos támadásra -, hogy tovább lépjenek" és átmeneti tűzszünet következzen, legalább a túszok egy részének elengedésével, amelyre aztán a harcok tartósabb beszüntetése és a fennmaradó túszok elengedése épülhet.

John Kirby nem kommentálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azon hétfői szavait, miszerint vannak eltérések aközött, ami az izraeli javaslatban szerepel és aközött, amit Joe Biden múlt pénteken nyilvánosan közölt.

Az izraeli kormányfő hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy országa elképzelése kevésbé átfogó, mint amit az amerikai elnök bemutatott.

Vasárnap az izraeli kormányfő egyik főtanácsadója a tervről azt mondta, hogy az nem egy jó elképzelés, valamint hétfőn az izraeli koalíciós kormány két tagja, köztük a nemzetbiztonsági ügyekért felelős Itamar Bengvír kilátásba helyezte kilépését a kabinetből, amennyiben a tűzszüneti terv valósággá válik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×