eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
(B-j) Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog és Benny Andersson, az ABBA egykori svéd popegyüttes tagjai, miután átvették a Vasa svéd királyi lovagrend második legrangosabb kitüntetését, a jelvényt és keresztet XVI. Károly Gusztáv svéd királytól és feleségétől, Szilvia királynétól a stockholmi királyi palotában 2024. május 31-én. A legendás popzenekar tagjai a svéd és a nemzetközi zeneiparhoz való kiemelkedő hozzájárulásukért részesültek az elismerésben.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery

A rend első osztályának parancsnokai lettek az ABBA tagjai

Lovagi kitüntetést kaptak a zenészek.

Fél évszázad után először adták át azokat a lovagi kereszteket, amelyeket az ABBA tagjai vehettek át Svédország királyától a napokban. A négy tag a svéd és a nemzetközi zenei életben tett kiemelkedő erőfeszítéseiért a Vasa-rend keresztjét vehette át, amelyet 50 évig senkinek sem ítéltek oda.

A svéd popegyüttes, az ABBA négy tagja – amely formáció az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválon a Waterloo című dallal győzött – pénteken megkapta Svédország egyik legrangosabb lovagi címét XVI. Károly Gusztáv svéd királytól. A Vasa-rendet csaknem 50 év után először adták át – írta meg az Index az ABC cikke alapján.

Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad a rend „első osztályának parancsnoka” lett „a svéd és a nemzetközi zenei életben tett nagyon kiemelkedő erőfeszítéseiért.”

Az év elején a nyilvánosság jelölteket állított, a svéd kormány és a király pedig jóváhagyta a jelölteket, akik között a négy ABBA-tag is szerepelt. A kitüntetéseket ünnepélyes ceremónia keretében adták át a királyi palotában, az aranyozott Vita Havet díszteremben. Az uralkodó egy piros dobozban nyújtotta át a kitüntetést, míg Szilvia királynő egy oklevelet adott mellé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×