eur:
395.03
usd:
367.7
bux:
71430.98
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Jose A. Bernat Bacete/Getty Images

Legalább 15 ember meghalt az indiai hőségben

Delhiben, az ország fővárosában a héten 52,9 Celsius fokos hőmérsékletet mértek.

Legkevesebb 15 halálos áldozata volt az elmúlt 24 órában az India keleti államaiban, Biharban és Oriszában tapasztalt rendkívüli hőhullámnak, amely várhatóan szombatig folytatódik - közölték pénteken a helyi hatóságok.

Delhiben, az ország fővárosában a héten 52,9 Celsius fokos hőmérsékletet mértek, ami országos rekord. A meteorológiai szolgálat azonban jelezte, hogy a rekordmeleget jelző hőmérőt ellenőrizni fogják, és lehetséges, hogy ezt követően az értéket módosítják.

Miközben India középső és északnyugati részén az előrejelzés szerint a következő napokban csillapodik a hőség, az ország keleti felében még legalább két napig tart majd - közölte az Indiai Meteorológiai Hivatal, amely akkor jelent be hőhullámot, ha a hőmérséklet a megszokottnál 4,5-6,4 Celsius fokkal magasabb.

A hatóságok tájékoztatása szerint az extrém hőség miatt csütörtökön 15 halálesetet jelentettek: az oriszai Rourkela egy kórházából tíz halálos áldozatról számoltak be, a bihari Aurangabadban pedig öt ember halt meg napszúrás következtében.

Egy aurangabadi illetékes hozzáfűzte, hogy csütörtökön további hét ember a kórházba tartva halt meg, de őket nem sorolták a hőség áldozatai közé, mert a halottkémi vizsgálatot követően derül ki, hogy pontosan mi okozta a halálukat.

Az oriszai kormány az alkalmazottai számára megtiltotta a szabadban végzett tevékenységeket a legnagyobb hőség idején, délelőtt 11 és délután 3 óra között.

Pénteken Delhiben ismét 43 Celsius fokos hőség lehet az előrejelzés szerint. A város eközben vízhiánnyal is küzd.

Ázsiában több milliárd embert érintenek a rendkívüli hőhullámok, amelyeket a tudósok szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás hatásai is fokoznak.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×