eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Donald Tusk lengyel miniszterelnök és felesége, Malgorzata Tusk szavazni érkezik a helyhatósági választások első fordulójában Sopotban 2024. április 7-én. A 29 millió szavazásra jogosult állampolgár a mintegy 2,5 ezer polgármester mellett az önkormányzati szervek 46,6 ezer képviselőjéről dönt. Április 21-én második fordulót tartanak azokban a körzetekben, amelyekben a polgármesterjelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Álhír a lengyel mozgósításról, Ukrajnába küldött katonákról

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) és a digitalizációügyi tárca vizsgálja a PAP hírügynökséget pénteken ért, feltevések szerint orosz kibertámadást - közölték illetékes lengyel tisztségviselők.

Az ABW és a digitalizációügyi minisztérium "azonnali intézkedéseket kezdeményezett a PAP ellen irányuló, feltehetőleg orosz kibertámadás, az állítólagos lengyelországi mozgósításról szóló dezinformációs hír közlése miatt" - írta az X-en Jacek Dobrzynski, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője.

"Az ügy sürgős vizsgálatáról" írt az X-en Krzysztof Gawkowski kormányfőhelyettes, digitalizációért felelős miniszter is. "Minden kibertámadásra, valamint kitervelt dezinformációra vall" - olvasható Gawkowski bejegyzésében.

A miniszter hamisnak nevezte a PAP kiadásában péntek délután kétszer is megjelent, majd törölt hírt, melyben Donald Tusk kormányfőre hivatkozva július 1-jén kezdődő részleges mozgósításról írtak Lengyelországban. A mozgósított lengyel állampolgárokat az álhír szerint Ukrajnába vezényelték volna.

Gawkowski később a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az ügyről azonnal tájékoztatták Donald Tuskot. A miniszter úgy ítélte meg: a vizsgált kibertámadás célja dezinformáció terjesztése, valamint "a társadalom megbénítása" volt a jövő heti európai parlamenti (EP) választások előtt.

A hír tartalmát maga a PAP is hamisnak nevezte egy későbbi anyagában. A hírügynökség tisztázza a hír keletkezésének körülményeit - írták.

"Az újabb, nagyon veszélyes hackertámadás jól szemlélteti az orosz destabilizációs stratégiát az EP-választások előestjén" - írta Tusk az X-en.

Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke pénteki sajtóértekezletén nagyon nyugtalanítónak nevezte az incidenst. Nagyon valószínűtlennek, egyúttal viszont a PAP által ellenőrizendőnek nevezte a lengyel állampolgárok ukrajnai bevetéséről szóló információt.

Kaczynski lehetségesnek tartotta, hogy a Lengyelországgal szemben ellenséges orosz vagy fehérorosz csoportok által fabrikált álhírről van szó. A PiS vezetője bírálta, hogy Tusk kormánya korábban "felelőtlen és teljesen jogtalan módon szétverte a közszolgálati médiaintézményeket". Kaczynski ezzel a közmédia, ezen belül a PAP vezetésének leváltására utalt a tavalyi, kormányváltást eredményező parlamenti választások után.

Jacek Siewiera, az elnöki hivatal keretében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke az X-en azt írta: a mozgósításról szóló hír feltehetőleg szándékos dezinformáció volt. Rámutatott, hogy a hír szerzői a mozgósítás elrendelését hibásan Tusknak tulajdonították, miközben a lengyel alkotmány értelmében azt az államfő hirdetheti meg. Siewiera közölte: az ügy miatt kapcsolatban van a kormánnyal. "Rossz hír Oroszországnak: ilyen témákban nem lehet egymás ellen fordítani a lengyeleket" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×