eur:
395.01
usd:
367.84
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A Krími híd. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kercsi csata - Teljes a bizonytalanság a Krím-félszigetre vezető híd állapotával kapcsolatban

Egymásnak ellentmondó jelentések érkeznek a Kercsi-szoros fölött átívelő híd állapotáról. Az egyik hídfőnél - a félszigeten - forró a helyzet.

Az interneten több olyan hír is megjelent, hogy az orosz hatóságok csütörtök hajnalban újból lezárták a kercsi hidat. A Krímben létfontosságú átkelő közelében ugyanis állítólag több robbanás is történt.

Az egyik ukrán portál úgy értesült, hogy amerikai gyártmányú ATACMS (Army Tactical Missile System) harcászati rakétával támadták a hidat őrző orosz légvédelmi egységeket. Ez akár egy a híd elleni támadás előkészítése is lehetett. Az alábbi videón az éjszakai rakétacsapás látható, amelyet az ukránok állítólag a Kercs városát védő orosz légelhárító egységekre mértek.

A The Kyiv Independent szerint a helyi Telegram csatornák arról számoltak be, hogy a kercsi lakosok 20 robbanást hallottak. A lap orosz forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a kikötőváros elleni éjszakai támadás megrongált két komphajót. Az orosz hajóstársaság vezetője, Nyikolaj Lukasenko azt nyilatkozta, hogy két komphajót megrongáltak azoknak a rakétáknak a roncsai, amelyeket a légvédelem lőtt le, "amikor visszaverte a közlekedési infrastruktúra elleni ellenséges támadást".

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a légelhárítás nyolc ATACMS-t rakétát és nyolc drónt semmisített meg. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az angol nyelvű kijevi lap ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok helyi idő szerint reggel 7 óra 30 perckor "átmenetileg lezárták a krími hidat a forgalom elöl".

Oroszország a komphajókkal és Kercsi-szoros hídján keresztül látja el a Krím-félszigeten, illetve Dél-Ukrajnában állomásozó csapatit. Kijev vállalta a felelősséget a hídon 2022 októberében és 2023 júliusában súlyos károkat okozó támadásokért.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×