eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
III. Károly brit király és Kamilla királyné a gyémántjubileumi állami hintón a londoni Parlament téren át az uralkodó koronázásának színhelyére, a Westminster-apátságba hajtat 2023. május 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Hintóra cseréli lovát III. Károly, Katalin hercegné egyelőre nem mutatkozik

A brit uralkodó részt vesz két hét múlva esedékes hivatalos születésnapi ünnepségén, Katalin hercegné azonban távol marad a jövő heti főpróbától.

A Buckingham-palota csütörtöki tájékoztatása szerint a 75 esztendős III. Károly király – akit daganatos megbetegedéssel kezelnek – jelen lesz a június 15-i színpompás katonai tiszteletadás, a Trooping the Colour évszázados hagyományokra visszanyúló ceremóniáján.

A palota szóvivője közölte ugyanakkor azt is, hogy

a király ezúttal nem lóháton, hanem hintón érkezik a nagyszabású ünnepség helyszínére, a lovastestőrségi laktanya, a Horse Guards Parade gyakorlóterére.

A csütörtöki tájékoztatásból kiderül az is, hogy a ceremónia hivatalos főpróbáján, amely jövő szombaton esedékes, nem lesz jelen Katalin walesi hercegnő, Vilmos trónörökös felesége, akit szintén daganatos megbetegedéssel kezelnek.

A Trooping the Colour ünnepi díszszemléjének hagyományos főpróbája, a Colonel's Review – vagyis a parancsnoki szemle – mindig egy héttel előzi meg a hivatalos uralkodói születésnap rendezvényeit, és ezen az előzetes ceremónián a királyi család tagjai közül rendszerint az fogadja az uralkodó nevében a tiszteletadást, aki az adott évben erre kijelölt katonai alakulat tiszteletbeli parancsnoka.

Az idén az Ír Gárdának – Irish Guards – jutott az a megtiszteltetés, hogy csapatzászlóját bemutathatja az ünnepségen, és ennek az alakulatnak Katalin hercegné a tiszteletbeli főparancsnoka, így ő fogadta volna a tisztelgést apósa nevében a jövő szombati főpróbán.

A Buckingham-palota csütörtöki tájékoztatása szerint azonban a walesi hercegné helyett ezt a feladatot James Bucknall altábornagy, a szövetséges gyorsreagálású erők volt főparancsnoka látja el.

Ez azt is jelenti, hogy Katalin egyelőre nem tér vissza nyilvános közéleti feladatainak ellátásához.

Nemrégiben komoly zavar keletkezett az erről szóló hivatalos kommunikációban, miután a brit védelmi minisztérium pár hete közzétette az uralkodó idei hivatalos születésnapi rendezvénysorozatának programját, és ebben az szerepelt, hogy a walesi hercegné jelen lesz a Trooping the Colour június 8-i főpróbáján.

Az udvar azonban nyilvánosan kifogásolta a tárca közleményét, és a minisztérium végül törölte a programismertetőből a hercegné részvételéről szóló részt.

A 42 esztendős Katalin tavaly karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, és januárban hasüregi műtéten esett át.

A hercegné március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül, mivel a műtétje utáni tesztek daganatos elváltozást mutattak ki.

III. Károly királynál szinte ezzel egy időben szintén daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, az uralkodó azonban néhány heti szünet után már visszatért nyilvános közéleti feladatainak ellátásához.

(Címlapképünk illusztráció: London, 2023. május 6. III. Károly brit király és Kamilla királyné a gyémántjubileumi állami hintón a londoni Parlament téren át az uralkodó koronázásának színhelyére, a Westminster-apátságba hajtat.)

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×