eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Kommuna, orosz tengeri mentőhajó. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Több mint ezer román hajógyári munkást bocsátanak el

160 milliós hiánnyal küzdött a cég.

A csődeljárás megindítását a cég kisebbségi tulajdonosa, a holland Damen Shipyards Group kezdeményezte a konstancai bíróságon lejárt határidejű nagy összegű adósságok miatt.

160 millió euró körüli összegről van szó. Ezt a hitelt a Damen nyújtotta a cégnek 2018-ban, amikor átvette a részvényeket - írja a piacesprofit.hu az economedia.ro cikkére hivatkozva. A cégvezetés értesítette a dolgozókat, hogy június 3-i hatállyal az év végéig kényszerszabadságra küldi őket, mivel a vállalatnak nincsenek megrendelései. Az intézkedés 1038 munkavállalót érint - írja a portál.

A Damen Shipyards Group 2018-ban a koreai Daewoo-tól vette át a fekete-tengeri hajógyár részvényeinek 51 százalékát. Egy 49 százalékos részvénycsomag a román állam tulajdonában volt. Utóbb a holland befektető a részvények 2 százalékát átengedte a román államnak, azzal a szerződésben rögzített feltétellel, hogy a vállalati menedzsment a kezében marad.

Egy 2023-ban, a bukaresti parlament által elfogadott törvény nem teszi lehetővé, hogy többségi állami tulajdonban levő vállalatok fölött külföldi befektetők gyakorolják az operatív ellenőrzést, ami alól a Damen Shipyards Mangalia sem kivétel.

A holland tulajdonos ezt a román kormánnyal kötött szerződés megszegéseként értelmezte, és idén tavasszal a kontraktus felbontását kezdeményezte a Bécsi Nemzetközi Választottbírósági Központnál.

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×