eur:
395.03
usd:
367.99
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A 15 éves önkéntes száműzetéséből hazatért Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnök üdvözli támogatóit a thaiföldi főváros Don Mueang repülőterén 2023. augusztus 22-én. Thakszin Sinavatra kormányzásának a 2006-os katonai puccs vetett véget. Korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és a monarchia iránti tiszteletlenséggel vádolták, a börtönbüntetés elől 2008-ban elmenekült az országból. Jobbról lánya, Paetongtarn Sinavatra, a Pheu Thai Párt miniszterelnök-jelöltje.
Nyitókép: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Felségsértés miatt vádat emelnek a volt miniszterelnök ellen Thaiföldön

Vádat emel a thaiföldi főügyész Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök ellen felségsértés miatt - közölte egy helyi tisztségviselő szerdán.

A Sinavatra elleni panaszt a királypárti hadsereg nyújtotta be a bíróságon. Az ellene felhozott egyéb vádak között szerepel a számítógépes bűncselekmények elleni törvény megsértése is.

Prajut Bejraguna ügyészségi szóvivő elmondása szerint Sinavatrának június 18-án kell megjelennie a bíróság előtt.

A 74 éves politikus tagadja az ellene felhozott vádakat és többször is hűséget fogadott a koronának, amelyet Thaiföldön a világ egyik legszigorúbb típusú felségsértési törvénye véd szinte minden kritikával szemben.

A sokak által a vitatott törvény alapján a volt miniszterelnöké lenne a legnagyobb horderejű eset az elmúlt években a több mint 270 vádemelés között, amely minden egyes, a királyi családot érő vélt sértésért legfeljebb 15 év börtönbüntetést szabhat ki.

Ügyvédje, Vinjat Kartmontri elmondta, hogy átfogó védelmet készítettek elő, és ügyfele óvadék ellenében szabadlábra helyezést fog kérni. Emellett megkérdőjelezte annak a 2015-ös interjúnak a hitelességét, amelyben az állítólagos felségsértés elhangzott.

Az ügyvéd elmondása szerint védence koronavírus-fertőzés miatt nem jelent meg a szerdai meghallgatáson.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×