eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Betiltják a népszerű véres „mulatságot” Kolumbiában

Három éven belül illegálissá teszik a bikaviadalokat Kolumbiában, az erről szóló jogszabályt helyi idő szerint kedden hagyta jóvá a dél-amerikai ország törvényhozása.

Bár a több évszázados hagyomány egykor országszerte népszerű mulatság volt, és a televíziók élőben közvetítették a viadalokat, amelyek számos híres dalt és regényt is inspiráltak, az utóbbi években állatvédelmi szempontok miatt egyre több bírálat érte ezeket a rendezvényeket. Ma már az emberek többsége elfogadhatatlannak tartja, hogy állatok szenvedését nézve szórakozzon.

Az új jogszabály értelmében 2028-tól tiltanák be teljesen a bikaviadalokat Kolumbiában. A törvényt még alá kell írnia Gustavo Petro kolumbiai államfőnek is, akiről hosszú ideje köztudott, hogy élesen ellenzi ezeket a rendezvényeket.

Hatalmas győzelem ez azoknak a szervezeteknek, amelyek az állatokkal szembeni erőszak ellen és a társadalom szemléletének átalakításáért küzdenek. Nagy megkönnyebbülés, hogy Kolumbiában ezentúl nem fognak bikákat és lovakat kínozni, és a gyerekeknek nem kell ezentúl végignézni ezeket a viadalokat – mondta el Terry Hurtado állatjogi aktivista, aki már az 1990-es évek óta szervezett tiltakozásokat a bikaviadalok ellen.

A viadalok hagyománya az Ibériai-félszigetről ered, és néhány országban - Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Peruban, Ecuadorban és Mexikóban - ma is legális. Kolumbiában ma már csak néhány városban bevett szokás, bár a Manizalesben tartott híres éves fesztiválon megrendezett bikaviadalokra még mindig több tízezer néző kíváncsi.

A bikaviadalok rajongói szerint a tilalom sérti a kisebbségek szabadságát, és gondot okozhat majd azoknak a városoknak, ahova több ezer turista éppen a viadalok miatt látogat el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×