eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian/Getty Images

Az ingatlanpiacra is hatással van a párizsi olimpia

Sok lakástulajdonos egyelőre nem hajlandó eladni, ám a rövid távú kiadásnál sem lehet hatalmas bevételeket várni Franciaországban.

Lassú felzárkózás – így lehetne jellemezni az ingatlanpiaciot Párizs gazdag elővárosában, Versaille-ban. Bár több adásvételt ütötték nyélbe a hitelkamatok év eleji csökkenése óta, sok eladó nem hajlandó mérsékelni az árakat, inkább kivár.

A MeilleursAgents adatai szerint az ingatlanárak 6,3 százalékkal csökkentek egy év alatt, ám az előző három hónapban ismét emelkedni kezdtek, 1,3 százalékkal.

Ha egy ingatlant több mint fél évig nem vesznek meg, a tulajdonosnak 10-15 százalékkal csökkentenie kellene az árat, hogy érdeklődőket vonzzon – tanácsolta az egyik francia ügynökség igazgatója, Nicolas Fels.

A versailles-i piacot ma főként a lakások hajtják, kevés az eladó ház – közölte a Le Monde érdeklődésére a helyi közjegyzői kamara. Ezeknek az ingatlanoknak az ára átlagosan közel 1,2 millió euró.

A helyzetre hatással van a közelgő olimpia is. Versailles-ban rendezik a lovaglás versenyszámait, ez pedig arra ösztönzi a tulajdonosokat, hogy az eladás helyett a rövidebb távú kiadást válasszák a turistáknak.

„Néhány ingatlant február és március óta nem adtak ki újra. A tulajdonosok megkérdezik tőlünk, hogy a játékok ideje alatt vállaljuk-e a szálláshelyük turisztikai menedzselését, amire mi nemet mondunk” – fejtegette Nicolas Fels. Az ingatlaniroda igazgatója szerint sok tulajdonos az árakról sem hajlandó alkudozni. Azt hiszik ugyanis, hogy sok pénzt fognak keresni, de szerinte végül csalódniuk kell majd.

Lexie David, a kiadással foglalkozó WeHost kommunikációs vezetője is amondó, hogy nem érdemes földtől elrugaszkodott árakban gondolkodniuk a tulajdonosoknak. Becslések szerint az ingatlanok kiadásából egy átlagos év dupláját lehet megkeresni idén az ötkarikás játékoknak köszönhetően. Sőt, a közelmúltban sorozatos lemondásokat tapasztaltak olyan ingatlanok esetében, amelyeket a piachoz képest túl drágán kínáltak – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×